Jó reggelt, holnap van - és 2500 tegnapelőtti DOS-os játékkal is játszhatunk, ha akarunk
Jó reggelt, holnap van - és 2500 tegnapelőtti DOS-os játékkal is játszhatunk, ha akarunk
2019 / 11 / 17 / Pőcze Balázs
Az Internet Archive rengeteg új (illetve hát, régi) játékot adott hozzá néhány éve gyűlő archívumához - amint arról az Ars Technica beszámol.

Ahogy felnőtt egy generáció, akik gyerekként a fakockák után a C64-et vagy az Atarit is nyúzhatták, velük együtt felnőtt az igény, hogy újra gyereknek érezzék magukat. És ahogy a szüleink a Tabánban vannak, amint bekapcsolják a Sláger rádiót (akárhogy is hívják most), úgy mi is újra taknyos általános iskolások vagyunk, ha benyomjuk a NES vagy SNES Classicot - amire kölyökként karácsonyig kellett volna várnunk, most viszont csak beszaladunk egy boltba, hazarohanunk vele, és nincs a háztartásban senki, aki azt mondaná este tízkor, hogy most már elég lesz, irány lefeküdni.

A kilencvenes években San Franciscóban alapított Internet Archive igazi multimédia kincsesbánya: ingyenesen tesz hozzáférhetővé rengeteg mindent a weboldalaktól a filmekig, zenékig - nekünk még rémlik az iWiW meg az internetto, de a gyerekeinknek majd ez fog kelleni ahhoz, hogy megmutassuk, hol égettük el az időnket, amikor még nem volt Facebook. Nekik köszönhető, hogy most újabb 2500 játékkal időutazhatunk egyedül vagy csoportosan, ráadásul a böngészőben, külön hardver nélkül - ami persze emuláció, vagyis hol túl gyors, hol túl lassú, hol nem élvezhető, de hát nem is ez a cél.

Elég megnyitni az archívumot, és már lepereg az életünk, de ha nem is az, a következő pár hónapunk biztosan: csak az első képernyőn ott a Wolfenstein 3D (amit kizárólag az LMI kombináció folyamatos nyomkodásával tudtam végigtolni), a Sim City (amiben percek alatt tudtam tönkretenni egy várost), meg a Prince of Persia (ami egy bolhapiacon vásárolt GameBoy cartridge képében lépett be az életembe, és hagyott ott örök nyomot). És igen, ott csillog a listában minden számtech terem ékköve, a Stunts. A Leisure Suit Larry. A Scorched Earth. Jaj, de nehéz abbahagyni.

A Nintendo és a Sega pártízezer forintot kér azért, hogy a polcunkon mutogassuk, hogy mit csináltunk gyerekként. Az Internet Archive dropja ingyen ad értelmet annak a böngészőnek, amiben ennél csak unalmasabb dolgokat lehet csinálni.

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.