322 km/h meg egy pici: ennyi kell a vakon vezetés világcsúcsnak megdöntéséhez

2021 / 04 / 12 / Rácz Tamás
322 km/h meg egy pici: ennyi kell a vakon vezetés világcsúcsnak megdöntéséhez
Egy megvakult autóversenyző sebességrekordot akar dönteni egy önvezető autós cég segítségével.

Dan Parker 2012-ben veszítette el a látását egy baleset következményeként. Az idén 51 éves amerikai autóversenyző azonban ezután sem tudott elszakadni szenvedélyétől. Ő lett az első vak ember, aki egy motorkerékpárral részt vett a bonneville-i sósivatagban rendezett gyorsasági versenyen, ahol már 2014-ben új rekordot ért el saját versenyosztályában. Most pedig arra készül, hogy egy megbütykölt Corvette-tel megdöntse a vakon vezetés Guinness-világrekordját.


Dan Parker és versenymotorja a sósivatagban

A rekordot jelenleg a brit Mike Newton tartja, 200,5 mérföldes azaz 322,7 kilométeres óránkénti sebességet ért el. Dan egy 2008-as C6-os Corvette-et építtetett át úgy, hogy képes legyen még ennél is gyorsabban száguldani:

Ezt a rekordot természetesen nem lehet egy önvezető járművel megdönteni, a Cruise nevű, autonóm autókat, irányítórendszereket fejlesztő cég viszont mégiscsak látott fantáziát a rekorddöntési kísérlet támogatásában. Dan ugyanis a vezetéshez egy speciálisan neki készült navigációs rendszert használ, amely a vezetésbe nem tud belenyúlni, de információkkal és hangutasításokkal segíti a sofőrt az autó irányításában. Így rekordkísérlet jól demonstrálja, hogy a technika a látásukat elvesztett emberek számára is lehetővé teheti az autóvezetést - akár extrém sebességek mellett is. Az önvezető járművek technológiájának egyik fontos eredménye pedig pont az lesz a jövőben, hogy sok mozgásában vagy akár látásában korlátozott ember megkaphatja majd a teljesen önálló motorizált mobilitás képességét.

Ez is érdekelhet:

Jön az elektromos és az önvezető Volkswagen Transporter, még ha nem is ez lesz a neve A Volkswagen elektromos furgonja és kisbusza jövőre érkezik, az önvezető változatot 2025-re ígéri a cég.

Az elektromos motoroknál nem a minél gyorsabb újratöltés, hanem az akkucsere lesz a jövő útja A cserélhető akkus megoldás az elektromos autóknál nem aratott sikert, de az elektromos motorkerékpároknál még lehet belőle valami.

Ezek a villanyautó-gyártók Kína Teslái Nio, Li Autó, Xpeng. Hallottál már róluk? Na ugye. Pedig mind a Teslához hasonlóan fényes, új csillagok.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.