360 fokos videóban fedezhetjük fel a Nemzetközi Űrállomást

2021 / 10 / 25 / Bobák Áron
360 fokos videóban fedezhetjük fel a Nemzetközi Űrállomást
Thomas Pesquet, az ISS jelenlegi parancsnoka egy különleges videóval lepte meg a Föld népét, a francia asztronauta ugyanis a visszatérése előtt még végigrepült az űrállomáson egy 360 fokos kamerával.

A 43 éves Pesquet az első francia űrhajós, aki ellátta az ISS parancsonkságát, és ez már a második féléves küldetése volt az űrállomáson, így mondhatjuk, hogy nála jobban kevesen ismerik az ISS-t. Mivel a videóhoz nem igazán fűzött magyarázatot, és feltételezzük, hogy az olvasóink többsége nem tudná álmából felkelve is felrajzolni a Nemzetközi Űrállomás alaprajzát, ezért az alábbiakban röviden bemutatjuk a rögtönzött túra főbb állomásait:

  • Pesquet a Node-3-ból, azaz a Tranquility összekötőmodulból indul, amelyet az Európai Űrügynökség épített, és 2010-ben csatlakoztatták az űrállomáshoz. A modul az eredetileg tervezettnél jóval több funkciót tölt be, többek között ez tartalmazza a létfenntartó rendszereket és a vécét is, emellett edzéshez szükséges felszerelések is vannak benne. A Tranquilityben található az a kupola is, amelyből a Földről készült, lenyűgöző képek jelentős része készült.

Christina Koch a Tranquility Modulban az Expedition 60 küldetés során (Fotó: NASA)
  • Node-1, azaz a Unity összekötőmodul: a Nemzetközi Űrállomás első amerikai eleme, amelyet 1998-ban csatlakoztattak az ISS-hez. A Node-1 köti össze egymással az ISS amerikai és orosz részét, emellett kikötőmodulként és az űrhajósok ebédlőjeként is funkcionál.
  • Destiny modul, vagyis a US Lab: a 8,5 méter hosszú és 4,3 méter széles modul az ISS egyik legnagyobb egysége, amely 2001 óta képezi a részét az űrállomásnak, és az amerikai missziók kutatólaboratóriumaként funkcionál.
  • Node-2, azaz a Harmony összekötőmodul: a 2007-ben csatlakoztatott modul gondoksodik az űrállomás energiaellátásáról, emellett lakóegységként is funkcionál, ugyanis négy asztronauta számára elegendő alvóhely található benne.
  • Columbus kutatómodul: a Nemzetközi Űrállomás egyik viszonylag új eleme, amelyet 2008-ban csatlakoztattak az ISS-hez és az Európai Űrügynökség kutatómoduljaként funkcionál.

Mivel a videó 360 fokos, így az út során szabadon tudunk nézelődni az ISS-en, ezt mobilon a telefon forgatásával vagy az ujjunkkal, számítógépen pedig a kurzort a videón lenyomva tartva tudjuk megtenni.

(Digital Trends, Wikipedia, Borítókép: Thomas Pesquet és Szergej Rizsikov 2016-ban, a Nemzetközi Űrállomáson, Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

Az oroszok már temetik a Nemzetközi Űrállomást Az ISS fedélzeti rendszerei mostanra nagyrészt elavultak, így hamarosan olyan károk keletkezhetnek a Nemzetközi Űrállomásban, amelyeket nem lehet kijavítani - figyelmeztetett Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmensének repülési igazgatója.

Az ISAAC-projekt – A jövőt jelentő asztrobotok már a Nemzetközi Űrállomáson szolgálnak A három robotból álló Astrobee rendszer már végrehajtotta első sikeres tesztjét – ám ez csak az első lépés volt azon az úton, amely mélyűrbe tervezett missziók kulcstechnológiájáig, az önműködő űreszközökig vezetnek.

2027-ben áll Föld körüli pályára az első kereskedelmi űrállomás A Starlab a fejlesztői szerint ugyanazzal a kapacitással fog rendelkezni, mint az ISS, de sokkal olcsóbb lesz fenntartani.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.