3D nyomtatással elkészült az első működő, emberi mini máj

2019 / 12 / 23 / Justin Viktor
3D nyomtatással elkészült az első működő, emberi mini máj
Az emberi szervek mesterséges előállításának kapujában állunk, szinte hetente érkezik hír újabb áttörésről. Most a máj van soron, egy új áttörés közelebb vihet ahhoz, hogy véget vessünk a donorszervek szűkös ellátásának.

Egy csapat brazil kutató sikeresen bioprintelt egy apró sor organoidot, melyek rendelkeznek az emberi máj teljes funkcionalitásával, jelentette az Agência FAPESP brazil hírszolgálat. Az organoidok többek között képesek fehérjék termelésére, vitaminok tárolására és epe kiválasztására. A kutatók az emberi őssejtek tenyésztésével és átprogramozásával, majd 3D-ben, rétegekben történő kinyomtatásával hozták létre a szöveteket.

A vizsgálatot a Humán Genom és Őssejt Kutató Központban (HUG-CELL) végezték. A São Paulo Egyetemen (USP) üzemeltetett HUG-CELL az egyik kutatási, innovációs és terjesztési központ (RIDC), amelyet a FAPESP finanszíroz. Noha a „mini-máj” ellátja egy emberi máj funkcióit, sajnos még mindig messze van a tényleges teljes méretű májtól. "További eredményeket kell még elérnünk, amíg meg nem kapjuk a teljes szervet, de jó úton haladunk a nagyon ígéretes eredmények eléréshez" - mondta Mayana Zatz, a Biofabrication folyóiratban megjelent cikk egyik szerzője.

A nyomtatott máj nemcsak a donorszervek szűkösségét oldhatja meg, de biztonságosabb is lehet.

"Egy másik fontos előnye a kilökődés nulla valószínűsége, mivel a sejtek a betegből származnak" - teszi hozzá Zatz.

Ígéretes eredmények

A sejtek egyenkénti kinyomtatása helyett a csoport új technikát fejlesztett ki, amely magában foglalja a sejtek csomópontokba történő csoportosítását. Ezeket a sejtcsomókat ezután egy hidrogélszerű biotintával keverik össze, és háromdimenziós rácsban nyomtatják ki. A kutatók szerint az új nyomtatott mini szervek sokkal hosszabb ideig kitartanak, mint a  korábbi szervnyomtatási próbálkozások eredményei.

„A mostani szakaszban még nem hívhatjuk szöveteknek őket, mert szétszórtak, de amint azt a kutatásunk is kimutatta, már képesek megtisztítani a vért a méreganyagoktól, és albuminot előállítani és szekretálni, ami egy csak a máj által termelt fehérje” - mondta tanulmány vezető szerzője, Ernesto Goulart.

A kutatók már azon gondolkodnak, hogyan méretezzék mini-májukat teljes szervi méretre.

"Kis méretben hoztuk létre őket, de némi befektetéssel és további munkával könnyen megnövelhetőek" - tette hozzá Goulart.

Mesterséges máj előállítására világszerte számos kísérlet zajlik, nem is eredménytelenül. A siker ma már minden jel szerint valóban közeli.

(Forrás: Futurism, FAPESP Képek: University of São Paulo FAPESP)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.