4,5 millió forint összdíjazású versenyen mérkőzhetnek meg az ország legkreatívabb iskolásai

2022 / 02 / 17 / Raketa.hu
4,5 millió forint összdíjazású versenyen mérkőzhetnek meg az ország legkreatívabb iskolásai
A Samsung és az EdisonKids által meghirdetett „Megoldások a holnapért” verseny lényege, hogy a diákok és tanáraik egy-egy aktuális társadalmi kérdésre saját, innovatív megoldást találjanak. A diákcsapatok több fordulón keresztül profi szakemberek és egy szakmai zsűri segítségével dolgozhatják ki ötleteiket.

Idén már második alkalommal hirdeti meg a Samsung és az EdisonKids a „Megoldások a holnapért” kihívást, mely az előbbi által szervezett, és nemzetközi sikereket is elért „Solve for Tomorrow” programjára épül. A versenyre minimum kettő, maximum hat fős, 12 és 18 év közötti diákokból és egy tanárból álló csapatok jelentkezését várják. Ebben az évben a fenntarthatóság, a digitális oktatás, és a közösség kategóriákban lehet nevezni.

A csapatok első körben 2022. március 2-ig jelentkezhetnek egy maximum két perces videóval, melyben ismertetik, hogy milyen problémára keresik a megoldást, és hogy ez hogyan segítené a helyi közösségeket, vagy akár az egész világot.

Már eddig is elképesztő találmányokkal rukkoltak elő a gyerekek

Az EdisonKids 2021 óta a Samsunggal közösen együttműködve szervezik a kreatív tanulók támogatását célzó versenyeket. Ennek köszönhetően már több, a kitalálóik korát meghazudtoló találmány született. A 2021-es „Megoldások a holnapért” kihívás aranyérmese a Trois cent Soixante Croissants csapat Dioxiday nevű böngésző-bővítménye lett, mely online vásárláskor azonnal környezetbarát alternatívákat kínál fel, így ösztönözve a tudatos vásárlást. A tavalyi verseny második helyezettje, a BánkiRobot egy kézfejre húzható exoskeletont fejlesztett, mely lineáris szervomotorok segítségével képes mozgatni a páciens ujjait egy rehabilitációs folyamat részeként, ráadásul az eszköz távolról is vezérelhető. A Segítő Kéz névre hallgató találmány segíthet a bénulásban szenvedő agyvérzéses betegek agy-kéz kapcsolatának regenerálásában. A tavalyi verseny harmadik helyezettje a Children of Nature csapat lett, mely egy olyan online felületet alkotott, ami interaktív módon segíthet a kertészkedés fortélyainak megtanulásában, továbbá közösségi funkciókkal is rendelkezik.

 

Több hónapon keresztül, profi szakemberek fogják segíteni az iskolásokat

Az első kört követően ötven csapat kerül kiválasztásra, velük fogják megkezdeni a jövőtervezés módszertanára épülő workshopokat, ahol szakértők és szakmai mentorok fogják pártfogásukba venni a diákcsapatokat. A március 19-től április 21-ig tartó foglalkozások középpontjában a kreativitás fejlesztése áll, méghozzá olyan módon, hogy annak a diákok a későbbi tanulmányaik, és akár majd a jövendőbeli munkájuk során is hasznát vegyék. Mindeközben a diákokkal tartó tanárok is új ismeretekre tehetnek szert, mivel számukra mentorálással és facilitálással kapcsolatos képzéseket tartanak majd.

Következő lépésként a továbbjutó nyolc csapat május 4. és június 18. között újabb kettő jövőtervező workshopon fog részt venni, ahol a már megformált ötleteik megvalósításának módján fognak együtt dolgoznia tervezőkkel. Ebben az időszakban prezentációs tréninggel is támogatni fogják a diákokat, továbbá minden csapat kap 2-2 mentort is, akik visszajelzéseikkel és iránymutatásukkal segítik a terv kialakulását, és a döntőre való felkészülést. Közülük az egyik egy szakmai mentor lesz, a másik személy pedig a Samsung szakembergárdájából fog kikerülni. A kihívást – amennyiben az aktuális járványhelyzet ezt lehetővé teszi – egy személyes prezentáció zárja, ahol a csapatok bemutatják a végső ötleteket és annak lehetséges megvalósítását a zsűrinek. A három legjobb projekt csapata pedig már tervezheti is, hogy milyen termékekkel gyarapítja saját és iskolája eszközparkját, a Samsung eszközeiből választva.

A harmadik helyezett iskolája, illetve a csapat tagjai is 500-500 ezer forint, a második 750-750 ezer, az első helyezett pedig 1-1 millió forint értékben választhat új Samsung eszközöket. Az első három helyezett csapat pedagógusa továbbá 1-1 Galaxy Tab S6 Lite táblagéppel lesz gazdagabb.

Neves zsűri dönt majd róla, hogy kik jutnak tovább

A fenntarthatósági kategóriában Madaras Liz, a Pollipop ügyvezetője, illetve Tomaj Zsófi, a Future Potato alapítója, a digitális oktatás területén pedig Greskovits György, a Milestone Intézet alapítója és oktatási igazgatója, valamint Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója alkotja majd a szakmai zsűrit. A közösségi témakörökben érkezett ötleteket Stumpf Kata, a Konnekt egyesület társalapítója fogja értékelni.

A zsűri tagja lesz még a kihívás képzéseiért felelős Frankó Csuba Dea, innovációs coach és jövőkutató, Dóczi Attila, a Tanulom Magam YouTube csatorna szerkesztője, Balogh Csaba, a HVG tech rovatának vezetője, illetve Balogh Petya, startupper, befektető is. A pályázat szervezői részéről Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke, illetve Veres Rita, az Edisonplatform vezetője csatlakozik a zsűrihez. A zsűri elnöke és a kezdeményezés fővédnöke idén is Dr. Meskó Bertalan, Orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője lesz.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Samsung Magyarország.

(Fotó: Samsung, Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.