455-ször jelentették a veszélyes tüntetést, a Facebook nem tett semmit. Ketten meghaltak

2020 / 08 / 31 / Pőcze Balázs
455-ször jelentették a veszélyes tüntetést, a Facebook nem tett semmit. Ketten meghaltak
Augusztus 23-án Kenoshában, Wisconsin államban rendőrök egy dulakodást követően hét lövést adtak le a fekete, nekik háttal álló, épp az autójába hajoló Jacob Blake-re, melynek következtében a hírek szerint Blake deréktól lefele lebénult. Az ezt követő tüntetéshullám során egy fiatal két demonstrálót lőtt le. Az ellentüntetők a Facebookon szervezkedtek, ezt állítólag 455-ször jelezték felhasználók a platformon.

"Leginkább operatív hibát vétettünk. (...) Az alvállalkozóink, a moderátoraink nem vették ezt észre. Második körben, jobban odafigyelve a veszélyes szervezetekért felelős csapatunk felismerte, hogy az oldal a szabályainkba ütközik, és levette azt." - így foglalta össze a vállalat álláspontját Mark Zuckerberg a kollegáinak készített, majd az egész világgal megosztott videóüzenetében.

Kilenc teljes óra telt el a lövöldözés és a kenoshai gárda oldalának levétele közt

A Facebook azt állítja, hogy a két tüntetőt megölő, egyet megsebesítő vélt elkövető, a tizenhét éves Kyle Rittenhouse nem követte az oldalt, sem a "Felfegyverzett polgárok az életünk és tulajdonunk megvédéséért" eseményt, melyet a Facebook később szintén eltávolított. Zuckerberg a videóban elmondta, hogy a történteket tömegmészárlásnak tekintik, így a szabályaiknak megfelelően a vélt elkövető Instagram és Facebook profilját törölték. A Buzzfeed információi szerint a Facebook felhasználói

455-ször jelentették a problémás oldalakat, ami az egész napi ilyen témájú bejelentések kétharmada volt,

egy, a felbujtás és erőszak elleni munkacsoportban ülő Facebook alkalmazott szerint. Ezzel szemben a moderátorként dolgozó, gyakran partner vállalatoknál foglalkozatott facebookosok általában nem ilyen kevés feladatot kapnak: Casey Newton tavalyi, fantasztikus riportjaiban rávilágított, hogy vannak, ahol a komoly stressznek kitett, gyakran traumatizált dolgozók szinte tizedannyit keresnek, mint az átlag Facebook-alkalmazottak, miközben a mosdóban töltött idejüket is figyelik, és pszichológusi segítséghez is nehezen jutnak. A platformot folyamatosan érték és érik támadások amiatt, hogy hiába van közel tizenötezer moderátoruk, nem tudnak rendet tartani az oldalon. Tavaly márciusban, amikor Brenton Tarrant az Új-Zélandi Christchurchben 50 muszlimot mészárolt le, élőben tudta közvetíteni a terrorcselekményt a platformon.


Jacob Blake lelövése miatt tüntető fiatalok Kenoshában, 2020. augusztus 24-én (Fotó: Brandon Bell / Stringer / Getty Images)

Az elnökválasztások közeledtével egyre nagyobb lesz a nyomás a tech vállalatokon, hogy a megfelelő eszközöket és erőforrásokat vessék be, a megfelelőnek vélt szabályok mentén, és ez nem lesz egyszerű feladat - a Google állítólag öt napon át lamentált azon, hogy eltávolítson-e néhány félrevezető politikai hirdetést. Ennél valószínűleg nehezebb feladataik is lesznek a közeljövőben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.