60 évvel ezelőtt szállt fel először a NASA „repülő fürdőkádja” 2023 / 08 / 16 / Bodnár Barna

1963. augusztus 16-án hajtotta végre első repülését a NASA M2-F1 repülőgép-prototípusa, amely külseje miatt a repülő fürdőkád becenevet kapta. Az úgynevezett „lifting body” kísérleti szerkezet gyakorlatilag egy motor nélküli siklórepülőgép volt, amely arra kínált volna módot, hogy az asztronauták az űrből való visszatéréskor ne az óceánba csapódjanak, hanem az M2-F1-gyel a hagyományos repülőgépekhez hasonlóan tudjanak landolni. Az első légi tesztrepülés során az M2-F1-et egy C-47 Skytrain repülőgép húzta magával 3 és fél kilométer magasságba majd ott elengedte. Ezt megelőzően azonban földi kísérleteket is végeztek a prototípussal, alábbi videón például egy Pontiac Catalina vontatja a szárnyak és motor nélküli járművet, amely sikeresen el is emelkedik a talajtól. Az M2-F1 több mint 400 földi és 77 légi vontatási repülést hajtott végre, mielőtt kivonták a forgalomból. Az eszköz ma történelmi műtárgyként a Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrhajózási Múzeumban van kiállítva, és jelenleg is repülőképes állapotban van. (Borítókép: NASA)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
Ha letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát, ez lesz hozzá az első lépés
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, így az is felmerült, hogy letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.