80 euróból készített lélegeztetőgépet egy pozsonyi kutatócsapat

2020 / 03 / 30 / Rácz Tamás
80 euróból készített lélegeztetőgépet egy pozsonyi kutatócsapat
Úgy néz ki, mégsem csak Kínában lehet vészhelyzet esetén gyorsan lélegeztetőgépeket összerakni.

A pozsonyi Comenius Egyetem természettudományi karának doktoranduszai aggodalommal figyelték a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában, ahol az egészségügy, oly sok másik európai országhoz hasonlóan nem készült fel egy ilyen helyzetre elegendő számú lélegeztetőgéppel. Márpedig ezekért most valósággal harcolnak a kormányzatok beszerzőcsapatai a világpiacon. A pozsonyi kutatók úgy gondolták, nem kell ölbe tett kézzel várniuk, sikerül-e valahol kész gépeket találni, hanem megpróbálhatnak alár ők maguk is alkalmas berendezést elkészíteni. Samuel és Daniel Furka klinikai főorvos és medikus ismerőseik segítségével mindössze 80 eurónyi anyagköltséggel összeállítottak egy gépet (sőt: már három prototípust), amely laboratóriumi teszten már be is bizonyította működőképességét.

A kutatók a Q-Vent fantázianevet adták gépüknek. Úgy gondolják, naponta akár ők maguk is össze tudnának szerelni 15 darabot belőle, de persze az alkatrészlista és egy összeállítási terv birtokában erre máshol, mások is képesek lehetnek. A kutatók most egy klinikai teszten szeretnék élesben is kipróbálni a gépet, és ha minden rendben lesz, szeretnének nem csak a szlovák egészségügynek, hanem más államoknak is segíteni találmányukkal.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.