90 százalékban hatásos lehet egy koronavírus elleni oltás, de mínusz 70 fokon kell tárolni, az EU is venne belőle

2020 / 11 / 10 / Justin Viktor
90 százalékban hatásos lehet egy koronavírus elleni oltás, de mínusz 70 fokon kell tárolni, az EU is venne belőle
A Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó vállalatok Covid-19 vakcinajelöltje 90 százalékban hatékonyan védte meg az embereket a koronavírustól - tette közzé a két cég hétfőn. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) korábbi rendelkezése alapján az oltások jóváhagyásához legalább 50 százalékos hatékonyságra van szükség.

Korai adatok

A rendkívüli hír egy olyan hatalmas méretű klinikai teszt korai adatain alapul, melyben eddig 43 538 embert vontak be. A Pfizer és a BioNTech közleményükben csak néhány adatot tettek nyilvánossá, és a független orvosszakmai ellenőrzés is hátra van még. A vállalatok továbbra is gyűjti az információt a kísérletből, és felhívták a figyelmet arra is, hogy a „vakcina hatékonysági százaléka változhat”.

Az oltás egy új génalapú technológia felhasználásával készül, amit még keveset vizsgáltak.

Úgy működik, hogy a koronavírus genetikai anyagának egy apró részletét beadják az emberi szervezetbe. A sejtek ezt követően végrehajtják a genetikai kódrészlet által kódolt utasításokat, létrehozva egy vírusdarabkát, és az immunrendszer ezen keresztül tanul meg harcolni ellene.

Úgy fest, hogy a vakcinát az Európai Bizottság is megrendeli majd a Pfizertől, és a német BioNTech vállalattól - nyilatkozta ma Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője sajtótájékoztatóján. Ha szerdán jóváhagyják a döntést, akkor nagyjából 300 millió adag oltóanyag beszerzése várható.

Gén alapú vakcina

A Moderna oltóanyag-jelöltjei ugyanezt a stratégiát alkalmazzák. A génalapú vakcinák hátránya, hogy ultrahideg hőmérsékleten kell tárolni őket, ami megnehezíti a szállításukat. Ennél az oltóanyagnál a szükséges hőmérséklet mínusz 70 Celsius fok, ennek biztosítása például fikciós Magyarországi alkalmazást elképzelve, több helyütt problémás lehet.

A Pfizer-BioNTech vakcina alkalmazása két dózist is igényel, melyeket három hét különbséggel kell beadni, ami tovább bonyolítja a logisztikát. A vállalatok szerint a védettség hét nappal a második adag beadása után jön létre. Azt egyelőre nem tudni, pusztán az egyik adag, mekkora védelmet nyújt.

A Pfizer és a BioNTech megállapodást kötöttek az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánügyi Minisztériumával, ami szerint 600 millió adag oltóanyagot biztosítanak 1,95 milliárd dollárért. Idén 50 millió, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adag vakcina leszállítása várható. Az oltást először az egészségügyi dolgozók, majd a Covid-19 súlyos esetének kitett más kockázati csoportokhoz tartozók kapják meg.

„A vakcina nem fogja megszüntetni az óvatosság és a körültekintő közegészségügyi intézkedések iránti igényt” - tette hozzá Anthony Fauci, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases  igazgatója.

(Forrás: EU, Pfizer, Livescience Kép: Pfizer)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.