A 130 billió forintból fejlesztett F-35-ös vadászgéppel még egy célt sem lehet eltalálni

2020 / 02 / 08 / Justin Viktor
A 130 billió forintból fejlesztett F-35-ös vadászgéppel még egy célt sem lehet eltalálni
Az amerikai Védelmi Minisztérium nemrégiben végezte el a Lockheed Martin F-35 vadászrepülőgép-fejlesztés előrehaladásának éves értékelését és az eredmény finoman fogalmazva is lelombozó.

Rajzás

A Defense Departments vizsgálati irodájának jelentése szerint a repülőgépnek 873 különálló szoftverhibája (bug) van, a 25 mm-es fedélzeti fegyver egyik változatának pontossága pedig elfogadhatatlan. A futurisztikus harci repülőgép fejlesztése bukdácsol - ami újabb rossz hír a program számára, amely már eddig is 428 milliárd dollárba (130,163 billió forint) került az amerikai adófizetőknek, elnyerve ezzel az emberiség által valaha kifejlesztett legdrágább fegyverrendszer címét.

A komor értékelés tovább késlelteti a sugárhajtású repülőgép elfogadását, mivel a vizsgálati időszakot legalább októberig meghosszabbították.

"Noha a programiroda a hiányosságok kiküszöbölésére törekszik, újabb és újabb hiba-felfedezések történnek, amelyek eredményeként a teljes hibaszám csak csekély mértékben csökken"

- olvasható a Védelmi Minisztérium értékelésében.

Háromból kettő

Az F-35 három modelljéből kettő elfogadható pontossággal rendelkezik, a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság számára készített verzióknak ugyanis egyaránt van egy külső, 25 mm-es fegyverük, de a légierő modelljének belső fegyverrendszere van. Ez a belső kialakítás elrepedhet, így a fegyvert megbízhatatlanná és gyakorlatilag használhatatlanná teszi - ezáltal kiküszöbölve minden vadászgép egyik fő funkcionalitását. A Vizsgálati Iroda „elfogadhatatlannak tartja a fegyver pontosságát is, mivel a rögzítési elrendezés pontatlanságot is eredményez és nem felel meg a specifikációknak.”

Robert Behler, a Védelmi Minisztérium operatív tesztelési és értékelési igazgatójának éves értékelése nem fedett fel új, a repülőgép repülési képességeiben rejlő jelentős hibákat. Azonban hosszú listát tartalmaz azokról a kérdésekről, amelyeket az irodája szerint meg kell oldani - beleértve az 1. kategóriába sorolt, - a biztonságot vagy a harci képességet befolyásoló, - javítandó tételeket is, mielőtt az F-35 fejlesztésének közelgő 22 milliárd dolláros (6,6 billió forint) 4. blokk fázisa elindulhatna.

A végtelenbe és tovább

A jelentés által megállapított novemberi 873 tételes szoftverhiba lista nem túl nagy előrelépés a 2018 szeptemberi 917 tételes listától, amikor a sugárhajtómű teljes, gyártás előtti intenzív harci tesztje elindult, beleértve 15 darab 1. kategóriába sorolt eszköz tesztjét is. Az egy évre tervezett tesztelés már egy évvel meghosszabbodott, legalább idén októberig.

Ezenkívül a Vizsgálati Iroda kijelentette, hogy a korábbi jelentésekben azonosított kiberbiztonsági sebezhetőségeket sem oldották még meg. A jelentés a megbízhatósággal, a repülőgépek rendelkezésre állásával és a karbantartási rendszerekkel kapcsolatos kérdéseket is felveti.

Az értékelés nem foglalkozik a jelenlegi harci tesztelés során felmerülő megállapításokkal, amelyek 64 gyakorlatot tartalmaznak egy valósághű szimulátorban, amelynek célja a legnagyobb kihívást jelentő orosz, kínai, észak-koreai és iráni légvédelem replikálása.

Ha egy üzlet beindul

A hiányos tesztelés és a megoldatlan hibák ellenére a Kongresszus továbbra is felgyorsítja az F-35 vásárlásait, 11 darabbal megtoldva a Pentagon 2016-os és 2017-es kérését, 20-al a 2018-ban igényelt számot, 15-tel a tavalyi évben kért gépeket és további 20-al az idei igénylést.

Az F-35 továbbra is vonzó az új nemzetközi ügyfeleknek is, például Lengyelországnak és Szingapúrnak. Japán a legnagyobb külföldi vásárló, őket Ausztrália és az Egyesült Királyság követi.

Szeptember végére összesen 490 F-35-et szállítottak le, és ezek kiterjedt utólagos javításokat igényelnek. A Vizsgálati Iroda szerint ezek a repülőgépek hat különféle szoftververzióval vannak felszerelve, egy további pedig úton van. Mire az is megérkezik, addigra kb. 1000 repülőgép lesz az USA és a külföldi hadseregek állományában. A Pentagon F-35 programirodájának szóvivői nem tettek azonnali észrevételeket a Vizsgálati Iroda jelentésére.

Brett Ashworth, a marylandi Bethesdában található Lockheed szóvivője azt mondta: „Bár nem láttuk a jelentést, az F-35 továbbra is fejlődik, és a világ leghalálosabb, leg-túlélőképesebb és összekapcsoltabb vadászgépe. Tovább javul a megbízhatósága, a globális flotta átlagosan több mint 65 százalékban hadrafogható, misszióképes, az operatív egységeknél pedig folyamatosan 75 százalék feletti ez a szám.

(Forrás: Futurism, Bloomberg Képek: US Military, Wikimedia)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.