A babilóniai Noét Fake News-zal vették rá a bárkaépítésére

2020 / 01 / 19 / Felkai Ádám
A babilóniai Noét Fake News-zal vették rá a bárkaépítésére
A Fake News, mint kifejezés nem éppen új keletű: először 1840-ban használta egy kaliforniai újságíró. Martin Worthington, a Cambridge Egyetem asszirológusa szerint azonban a Gilgames-eposzt tartalmazó egyik táblán, jelesül a 11-en, amely az Özönvízről szól, már megjelenik az álhír terjesztése. És ezért Éa isten tehető felelőssé.

Ut-napistim, a „babilóniai Noé” története az ókori irodalom egyik legismertebb darabjának, a Gilgames-eposznak az egyik része. A sztori az eposz 11. tábláján olvasható, amit George Smith talált meg 1872-ben, ma pedig a British Museum-ban tekinthető meg.

Az eposz szerint Éa istenség (a sumer Enki) utasította arra Ut-napistimet, hogy építse meg a bárkát, és végülis ennek köszönhető az emberek és a szárazföldi állatok megmenekülése. Worthington szerint azonban értelmezés kérdése az egész dolog. A bibliai Istennel ellentétben Éa ugyanis nem feltétlen fenyegette Ut-napistimet a vízözönnel, hanem egy első pillantásra jóval pozitívabb üzenettel vette rá a dologra.

Éa átverését kilenc sor tartalmazza a szövegben, amely Worthington szerint egy nyelvi trükk. Lényegében az Éa által kimondott üzenet olyan hangokból áll, amit akár kétféle módon is lehet értelmezni. A tudós az angol „icecream” (fagylalt) és „I scream” (sikítok) példákat hozta fel. Ebben a két esetben kiejtve ugyanazt halljuk, de két radikálisan eltérő jelentéssel van dolgunk.

 

Tehát Éa üzenete érthető ígéretként, de akár fenyegetésként is, hiszen két dolgot is jelenthet: vagy bőséges eleséget vagy figyelmeztetést az özönvízről.

Ut-napistim pedig az előbbi, optimistább jelentés mellett teszi le a voksát, és ezért kezd bele a bárkaépítésbe. A kutató szerint pedig ez a legelső ismert példa az információ és a nyelv manipulálására, amit ma széleskörűen ismerünk elsősorban a közösségi médiából.

Persze mondhatnánk, hogy Éa ezt az eszközt legalább jó célra használta fel (amennyiben fajunk megmentését annak tartjuk), ám Worthington szerint ez ügyben sem eszik olyan forrón a kását. Éa ugyanis istentársaihoz hasonlóan azért lehetett életben, mert az emberek áldozatokat mutattak be neki – így táplálták, vagyis Éa a fake news-használók táborának későbbi tagjaihoz hasonlóan nagyon is a saját, jól felfogott érdekét tartotta szem előtt. Csak ez éppen egybeesett a miénkkel.

(Kép: wikipedia, forrás: thevintagenews, newsweek)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.