A babilóniai Noét Fake News-zal vették rá a bárkaépítésére
2020 / 01 / 19 / felkai.adam
A babilóniai Noét Fake News-zal vették rá a bárkaépítésére
felkai.adam
A Fake News, mint kifejezés nem éppen új keletű: először 1840-ban használta egy kaliforniai újságíró. Martin Worthington, a Cambridge Egyetem asszirológusa szerint azonban a Gilgames-eposzt tartalmazó egyik táblán, jelesül a 11-en, amely az Özönvízről szól, már megjelenik az álhír terjesztése. És ezért Éa isten tehető felelőssé.

Ut-napistim, a „babilóniai Noé” története az ókori irodalom egyik legismertebb darabjának, a Gilgames-eposznak az egyik része. A sztori az eposz 11. tábláján olvasható, amit George Smith talált meg 1872-ben, ma pedig a British Museum-ban tekinthető meg.

Az eposz szerint Éa istenség (a sumer Enki) utasította arra Ut-napistimet, hogy építse meg a bárkát, és végülis ennek köszönhető az emberek és a szárazföldi állatok megmenekülése. Worthington szerint azonban értelmezés kérdése az egész dolog. A bibliai Istennel ellentétben Éa ugyanis nem feltétlen fenyegette Ut-napistimet a vízözönnel, hanem egy első pillantásra jóval pozitívabb üzenettel vette rá a dologra.

Éa átverését kilenc sor tartalmazza a szövegben, amely Worthington szerint egy nyelvi trükk. Lényegében az Éa által kimondott üzenet olyan hangokból áll, amit akár kétféle módon is lehet értelmezni. A tudós az angol „icecream” (fagylalt) és „I scream” (sikítok) példákat hozta fel. Ebben a két esetben kiejtve ugyanazt halljuk, de két radikálisan eltérő jelentéssel van dolgunk.

 

Tehát Éa üzenete érthető ígéretként, de akár fenyegetésként is, hiszen két dolgot is jelenthet: vagy bőséges eleséget vagy figyelmeztetést az özönvízről.

Ut-napistim pedig az előbbi, optimistább jelentés mellett teszi le a voksát, és ezért kezd bele a bárkaépítésbe. A kutató szerint pedig ez a legelső ismert példa az információ és a nyelv manipulálására, amit ma széleskörűen ismerünk elsősorban a közösségi médiából.

Persze mondhatnánk, hogy Éa ezt az eszközt legalább jó célra használta fel (amennyiben fajunk megmentését annak tartjuk), ám Worthington szerint ez ügyben sem eszik olyan forrón a kását. Éa ugyanis istentársaihoz hasonlóan azért lehetett életben, mert az emberek áldozatokat mutattak be neki – így táplálták, vagyis Éa a fake news-használók táborának későbbi tagjaihoz hasonlóan nagyon is a saját, jól felfogott érdekét tartotta szem előtt. Csak ez éppen egybeesett a miénkkel.

(Kép: wikipedia, forrás: thevintagenews, newsweek)


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Új weboldalt készítenél, és saját domain névre is szükséged van?
Próbáld ki az előtelepített WordPresst tartalmazó WP Ready csomagot, ahol csak pár kattintás kell ahhoz, hogy elkezdhesd építeni álmaid weblapját.
Ezek is érdekelhetnek