Ember

Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?

Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
Tudás

Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket

A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
Techno

Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg

A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Űr

Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó

A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Techno

OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival

A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Garázs

Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával

Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
Tudás

Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak

Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Űr

A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem asztrofizikusainak a kutatása alapján a Sagittarius A*, a Tejútrendszer központi fekete lyukához közeli titokzatos “foltszerű” objektum 76 percenként rendszeres, nagy energiájú gammasugárzást bocsát ki a Földre.
Tudás

Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?

Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
Bolygó

Nem csak feltámasztanák a dodómadarat, de már az előhelyét is kijelölték

A Colossal Biosciences nagyon komolyan veszi, hogy visszahozza a kihalt fajokat.
Garázs

“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt

A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Űr

Még ma eltalálhatja a Földet egy napfolt-csoportból érkező kitörés

A Nap felszínén lévő óriási napfoltok csoportjainak erősödött a tevékenysége, amely akár erőteljes koronatömeg kilökődést küldhet a Föld felé. Ez még ma este/holnap reggel el is érheti a bolygónkat.
Garázs

Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó

A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
Garázs

Farokrész nélküli, UFO-szerű repülő lesz a következő generációs amerikai vadászgép

A Lockheed Martin alá tartozó Skunk Works a 80. születésnapja alkalmából tett közzé egy reklámvideót, amelyen látható egy farokrész nélküli, de pilóta irányította vadászgép koncepciója. Mindez egybevág azzal, amit a fejlesztőcég által tervezett következő generációs légifölény vadászgépről eddig tudni lehet.
Ember

Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is

A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
Űr

Entrópiával táplálkoznak a fekete lyukak egy asztrofizikus szerint

Egy asztrofizikus szerint a fekete lyukak lényegében entrópiával táplálkoznak, ami azért érdekes, mert ez megkérdőjelezi az információ és a rendezetlenség kölcsönhatásaival kapcsolatos hagyományos elképzeléseket.
Garázs

Videón a Starship robbanása

A robbanás ellenére a SpaceX szerint sikeres volt a teszt, mivel a főbb célokat mind elérték, így többek közt a Super Heavy Booster mind a 33 Raptor hajtóművét sikeresen gyújtották be. A videót egy amatőr csillagász, Scott Ferguson készítette a Starship felső fokozatának a robbanásáról a Florida Keys-i teleszkópja segítségével – a felvételt a SpaceX is elkérte elemzésre.
Techno

A taktikai rakétahátizsák fejmozgással irányítható Glockkal lett felszerelve

Valószínűleg a Mandalóri ilyet kérne a Mikulástól, de ennek a konfigurációnak a tényleges taktikai előnye több okból is kérdéses.
Űr

Jó nagy kettős-krátert ütött a Holdon egy kínai rakéta és a titokzatos szállítmánya

Sokáig kérdéses volt, hogy mi okozhatta a dupla krátert a Hold felszínén, de mostanra elég biztosnak tűnik, hogy egy kínai rakéta. Pontosabban a rakéta okozta az egyik krátert, a másikat a rakéta titokzatos szállítmánya, amiről nem sokat tudunk jelenleg.
Tudás

Esélyesen nem meteor: rejtélyes villanás és hangrobbanás Minnesota felett

A hűtőszekrény méretű tárgy túl vízszintesen repült ahhoz, hogy meteor lehessen a szakértő szerint, aki úgy fogalmazott, hogy továbbra sem tudja, mi lehetett ez, de elég biztos abban, hogy nem meteor volt. Az ügyben már a NASA is vizsgálódik. Mások szerint nem is az égen kell a magyarázatot keresni.
Tudás

Egy újabb várost nem hagy nyugodni a rejtélyes zümmögő hang

Álmatlan éjszakák egy északír városban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.