A barcelonai szuperszámítógép, amelynek egy templom az otthona

2020 / 02 / 11 / Felkai Ádám
A barcelonai szuperszámítógép, amelynek egy templom az otthona
A Girona család birtokán 1860-ban indultak az építkezések, ám a Torre Girona kápolnát csak jóval később, az 1940-es években húzták fel. A kápolna a hetvenes évekig funkcionált vallási helyként, majd még ebben az évtizedben, a birtokkal együtt az Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) tulajdonába került. A Torre Girona ezután tanácsteremként és díszelőadóként funkcionált, egészen addig, amíg egy szuperszámítógép otthonra nem lelt a falai közt.

Gemma Maspoch, a Barcelonai Számítási Centrum kommunikációs vezetőjének a nyilatkozata szerint olyan helyre volt szükségük, amely több száz négyzetméteres alapterületű, de nincsenek rajta oszlopok, és elbír 44,5 tonnát. Így aztán az egyetem épületei közül egyedül a kápolna jött szóba.

Természetesen átalakításokra így is szükség volt, elsősorban azért, hogy a padló elbírja a gép és az azt védő üvegdoboz együttes súlyát.

A kápolna külseje egyébként nagyrészt érintetlen maradt: továbbra is megtekinthetőek az eredeti oszlopok vagy akár az ólomüveg ablakok. A belsőrészt azonban újraépítették, hogy a 120 négyzetméter alapterületű üvegdoboz elférjen.

A MareNostrum szuperszámítógépet először 2005-ben kapcsolták be, de ez a masina még az Egyetem egy másik épületében működött. Ez az első MareNostrum 42,35 teraflops számítási kapacitással rendelkezett, vagyis másodpercenként 42,35 billió művelet elvégzésére volt képes. A Torre Girona kápolna 2013-ban, a MareNostrum 3-nak lett végül az otthona.

Az elmúlt 15 évben a MareNostrumok egyre erősebbek lettek, a 2017-es, jelenleg is a kápolnában működő MareNostrum 4 több mint tízszer gyorsabb a hármas számú masinánál: 11,15 petaflops a teljesítménye, ami – kifejezetten a szédítő számok szerelmeseinek: 11000 billió műveletet jelent másodpercenként.

Hardver szempontból a MareNostrum 4 48 szerverszekrényből áll, melyek összesen 3456 csomópontot tartalmaznak. Egy csomópontban két Intel chip található, és a chipeken 24 processzor kapott helyet.

A szuperszámítógép neve, a MareNostrum latinul a Földközi-tengert jelenti, és ezzel is egyfajta folytatólagosságot szeretnének sugallani az ókori világ tudományos kutatásai és modern korunk között.

Ennek megfelelően bár a gépet 40 millió dollár értékű felszerelésből rakták össze, a kutatóknak ezt ingyen bocsájtják a rendelkezésére.

2005-ös „ébredése” óta pedig a MareNostrumok rengeteg kutatásban vettek részt az asztrofizikától kezdve a klíma-modellezésen át egészen a génkutatásig. És a masinák az összes tudományterületen remek eredményeket értek el. 2012-ben például a MareNostrum segítségével készítettek szimulációt a hármas DNS-spirál vákuumban felvett struktúrájáról. Mindennek az orvoslás jövőjének tartott génterápiás kutatásokban volt megkerülhetetlen jelentősége.

Ezeknek az eredményeknek a fényében kevésbé fontos ugyan, de 2018-ban a MareNostrum otthonát választották meg a legszebb adatközpontnak. A díjat egyébként évente adják oda az arra érdemeseknek a londoni székhelyű Datacenter Dynamics (DCD) ítészei.

(Kép: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC))


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.