A bíróság kimondta: a Facebook lehallgat minket

2020 / 07 / 06 / Pőcze Balázs
A bíróság kimondta: a Facebook lehallgat minket
Kilenc éve felhasználók egy csoportja be akarta perelni a Facebookot, mert szerintük a rengeteg helyen, így például itt, a Rakétán is megjelenő Like gombok valójában lehallgatási eszközök. Az Egyesült Államok egy fellebbviteli bíróságán az eddigi gyakorlattal szemben egy bíró azt állítja, hogy nem alaptalan a vád.

A Gizmodo a MediaPostra hivatkozva számolt be a fordulatról. Korábban, jó három évvel ezelőtt egy bíró úgy ítélte meg, hogy a Facebook nem hallgat le senkit, hiszen ha egy weboldalon megjelenik egy miniprogramja, amilyen a Like gomb is, azzal rögtön a felhasználó kommunikációjának a címzettje lesz, nem megszakítja azt. Ráadásul a károkozás tényét sem látták ekkor bizonyítottnak - ezen a később kirobbanó Cambridge Analytica botrány már valószínűleg sokat változtatott volna.

Mit is csinál pontosan egy ilyen beépített programocska?

Amikor egy weboldal tulajdonosa úgy dönt, hogy egy Like gombot telepít az oldalára, akkor azért cserébe, hogy bizonyos adatokat átenged a közösségi platformnak, az oldalán lévő bejegyzéseknek, cikkeknek nagyobb láthatóságot remél. A probléma az, hogy a Facebook mit kezd az így a tudomására jutó adatokkal - korábban például a nem belépett felhasználók profiljához is hozzárendelte, hogy milyen cikkeket olvastak, állításuk szerint véletlenül.

Sőt, ami talán még ijesztőbb, és Mark Zuckerbergnek egy kongresszusi meghallgatáson is okozott kellemetlen perceket, azok az úgynevezett

árnyékprofilok.

A Facebooknál az örök mantra, hogy a felhasználók önként osztanak meg magukról egy csomó mindent, a platform nem hibáztatható azért, hogy mennyi mindent elmesélünk önmagunkról online. Ezzel szemben az árnyékprofilok például úgy jönnek létre, amikor valaki az oldalon ismerősöket keres, és ehhez megosztja a szolgáltatással a telefonja név- és címlistáját. A listán lesznek, akik már regisztráltak az oldalon, és lesznek, akik nem - de korábban az ő adataikat sem csak simán törölte az Facebook, hanem létrehozott egy titkos, ideiglenes profilt, az érintett tudta, így beleegyezése nélkül. Így akár lehetséges lett volna, hogy valaki még csak nem is hallott sose a Facebookról, de az oldal már tudja a nevét, a telefonszámát, és hogy mit olvas szerte az interneten.

Pont a héten vallották be Zuckerbergék, hogy véletlenül ötezer fejlesztőcég férhetett hozzá korábban olyan adatokhoz, amelyekhez már nem kellett volna nekik. Ha a bíróságok elkezdik felismerni és elismerni, hogy mennyire értékesek a felhasználói adatok, akkor talán az ilyen eseteknek egyszer lesznek következményei is - egy sajnálkozó blogbejegyzésen felül.

(Fotó: Glenn Carrie/Greg Bulla/Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.