A kimenős brit kommandós, aki egyedül rohant le egy dzsihádistákkal teli afrikai hotelt

2023 / 05 / 07 / Felkai Ádám
A kimenős brit kommandós, aki egyedül rohant le egy dzsihádistákkal teli afrikai hotelt
Chris Craighead nem az izgulós típus – a férfi nem csak önként és dalolva sietett a helyi erők segítségére, és hatolt be egy dzsihádistáktól nyüzsgő hotelbe, hogy megmentse az ismerőseit, de a különleges egységek szokásaitól eltérően idővel névvel és arccal is vállalta az akciót.

2019 januárjában Nairobiban, Kenya fővárosában öt terrorista tört be a DusitD2 szállodakomplexumba. Egy robbantást követően véletlenszerűen lőttek a látogatókra, és végül elfoglalták a szálloda egyik épületét. Hamarosan azonban feltűnt egy ismeretlen nyugati operátor, aki önként és dalolva hatolt be a hotelbe, segítette a helyi erőket, és legalább egyet leterített az öt terroristából.

Habár az akció nagy port kavart a sajtóban, a férfi kiléte sokáig ismeretlen maradt. Az operátort eleinte a SEAL Team 3 kommandósaként azonosították, mert olyan tépőzáras tapaszt viselt, amelyet az ST3 SEAL-ek viselnek. Mint később kiderült, az operátor nem SEAL volt, hanem a Brit Területi Hadsereg SAS tagja, amely a híres különleges műveleti egység tartalék komponense: a 21 SAS és 23 SAS-ezred civil önkéntesekből áll, akik azonban átesnek az iszonyat kemény SAS-kiválasztáson és kiképzésen. Az aktív szolgálatot teljesítő 22-es SAS-ezred vezető tisztjei és altisztei vezetik őket, különbség a hagyományos SAS-ezredhez képest az is, hogy a lakosság előzetes katonai szolgálat nélküli tagjait is fogadja. Ez a két különleges műveleti egység az 1980-as évek vége óta az Egyesült Királyság Különleges Erők (UKSF) része volt.

A brit hadsereg közelmúltbeli szervezeti átalakítása azonban 2014-ben az 1. hírszerző, megfigyelő és felderítő (ISR) dandár szárnyai alá helyezte őket. Bár még mindig különleges erőként (SOF) működnek, most már inkább az emberi környezet felderítésére és elemzésére (HERA) összpontosítanak. Emellett tanácsadási és kiképzési küldetéseket is végeznek. A DusitD2-komplexumba egymaga betörő SAS operátor épp ilyen kiképzési és tanácsadási művelet miatt tartózkodott az országban. A művelet részeként a helyi rendőrséghez és a hadsereg antiterrorista egységeihez vezényelték tanácsadóként, de a terrortámadás idején egyébként nem volt szolgálatban. Vagyis teljesen önként vett részt a műveletben.

Habár ez nagyon nem szokásos, az eset idején ismeretlen operátor egy évvel később már névvel és arccal vállalta az akciót, és innen tudjuk, hogy a sajtó által csak Nairobi One Man-ként vagy Obi-Wan Nairobi-ként emlegetett operátort Chris Craigheadnek nevezik.

Craighead tehát nem volt szolgálatban a támadás idején, de az autójában tartott katonai felszerelést – szóval amint hírt kapott a támadásról, a helyszínre sietett. Egyébként jó eséllyel éppen ez a nem szabványos katonai felszerelés keltette fel a riporterek figyelmét: Craighead civil ruhákra húzott professzionális felszerelése kilógott a kenyai hadsereg egyszerűbb siskjai és testpáncéljai közül. Ráadásul amíg a kenyai hadsereg Kalasnyikov gépkarabélyokkal volt felfegyverezve, Craighead ennél precizósabb műszereket csomagolt: egy L131A1 Glock pisztolyt és egy L119A2 puskát.

Craighead még a kenyai katonaság érkezése előtt több túszt is kiszabadított. Amikor a kenyai különleges erők megérkeztek a szállodába, Craighead vállalta a művelet vezetését, mivel ő volt az, aki szó szerint előző nap ugyanezeket az embereket tanította meg, hogyan viselkedjenek ilyen helyzetekben. Néhány órával később több mint 700 embert evakuáltak, és az összes terroristával végeztek. A szemtanúk és a kenyai különleges erők tagjai később mind úgy nyilatkoztak, hogy Craighead innentől nem csak irányította az akciót, de ő maga is behatolt az épületbe, és az ötből legalább egy terroristával ő végzett. Elmondták azt is, hogy az operátor nem lövöldözött össze-vissza, csak célzott gyors és rövid sorozatokat adott le.

Mivel a túszok között amerikai állampolgárok is akadtak, így az amerikai SEAL egység operátorait is riasztották, ám mire a SEAL-ek Nairobiba értek, a művelet már lezajlott.

Mint később kiderült, a hírhedt al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab szomáliai militáns csoport állt a luxusszálloda elleni halálos támadás mögött, amelybenn összesen 21 ember vesztette életét, és több tucat megsebesült. Chris Craighead a helytállásért megkapta a brit hadsereg György-keresztjét (GC).

Craighead egyébként mióta kilépett a nyilvánosságra, többször is nyilatkozott, és érdemes meghallgatni, mert nem az a karót nyelt valaki – elég lazán adja elő azt is, amikor meglőtték, és a karját mindössze a tricepsze tartotta a helyén. Azonban épp a hírnév miatt már nem aktív.

(Forrás: Daily Mail, PlayCaliber, SpecialOps)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
Az agy egyik ősi része fontosabb szerepet tölthet be, mint eddig gondoltuk
A felső ikertest a középagy része és egy kutatás szerint lényeges feladata lehet a látásban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.