A ChatGPT-vel felszerelt bicikli beszélget tulajdonosával útközben

2023 / 07 / 03 / Bobák Zsófia
A ChatGPT-vel felszerelt bicikli beszélget tulajdonosával útközben
A Urtopia e-biciklije hasznos információkat is tud szolgáltatni tulajdonosának, de egy egyszerű csevegés lebonyolítására is alkalmas.

A sencseni székhelyű Urtopia gyártócég tavaly mutatta be azt az elektromos kerékpárját, ami a maga kategóriájában az egyik legkönnyebb járműnek bizonyult: a mindössze 15 kilós súlyt a szénszálas anyag használatával sikerült elérniük, amelyet nem csak a váz, hanem a biciklikormány kialakítása során is alkalmaztak. A Carbon 1 rendelkezik bizonyos okos funkciókkal, amelyek növelik a kerékpár működtetésének kényelmét és biztonságát is: ellátták például 4G WiFi és Bluetooth kapcsolattal, hangvezérlési opcióval és biometrikus azonosítórendszerrel is, de a cég következő modellje még ennél is többet tud - beszélget tulajdonosával és válaszol a neki feltett kérdésekre.

A Urtopia Fusiont az idei EUROBIKE 2023 kiállításon mutatták be első ízben, amelyet júniusban rendeztek meg Frankfurtban és ahol a világ kerékpárgyártói a legújabb fejlesztéseiket prezentálják a nagyközönség előtt. A Urtopia Fusion a jellemzés szerint a "világ legokosabb e-biciklije", ezt a jelzőt a ChatGPT integrálásával érdemelte ki, ami egyedi képességekkel ruházza fel a járművet. A nyelvi modell segítségével a bicikli felismeri a tulajdonosa hangját és válaszol a kérdésekre, ami részben hasznos, részben szórakoztató funkció: ahogy az bemutató videóban is látható, a program bármilyen témában tud hosszabb szövegeket generálni, de az elsődleges előnye a funkciónak nem annyira a beszélgetésre való alkalmassága, hanem az információk gyors szolgáltatása akár útközben is. A kerékpár adhat tanácsokat az úti céllal vagy a testedzés hatékonyságának fokozásával kapcsolatban és a kétirányú kommunikáció révén immár jóval interaktívabb élményt garantál, mint a korábbi modellek.

Az új képesség mellett a Fusion az elődeihez hasonlóan rendelkezik GPS-es nyomkövetéssel, lopásgátló rendszerrel, valamint monitorozza a különböző egészségügyi jellemzőket, beleértve a szívritmust is, majd a működését automatikusan az érzékelt testi állapothoz igazítja, szükség esetén növelve az elektromos rásegítés mértékét. A kerékpár súlya valamivel több a Carbon 1-nél, de így is 20 kilogramm alatt marad.

A járművet egyelőre még nem hozták forgalomba, így az árát is homály fedi, de az előző modellek ára egymillió forint feletti, vagyis nem tartoznak a legolcsóbb verziók közé, viszont jóval kevesebbe kerülnek, mint a világ legdrágább e-biciklijei, mint amilyen többek között a BlackTrail BT-01, ami 2010-es bemutatója idején 80 000 dollárt (mai árfolyamon 27,5 millió forint) kóstált.

(Fotó: Urtopia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.