Egy ügyvéd a ChatGPT-vel íratott bírósági beadványt, ami tele volt hamis információval

2023 / 05 / 29 / Bodnár Barna
Egy ügyvéd a ChatGPT-vel íratott bírósági beadványt, ami tele volt hamis információval
Steven A. Schwartz ügyvéd eskü alatt bevallotta, hogy az OpenAI chatbotját használta kutatásaihoz. Az információk helyességét úgy ellenőrizte, hogy megkérdezte a ChatGPT-t, hazudik-e.

A kolumbiai Avianca légitársaság elleni ügyben benyújtott beadvány hat olyan korábbi esetre hivatkozott, amelyek nem léteznek, de a felperest képviselő ügyvéd azt mondta a bíróságnak, hogy a ChatGPT szerint ezek márpedig valódiak. A The New York Times cikke szerint, miután a beperelt légitársaságot védő ügyvédek rámutattak, hogy az ügyek, amelyekre a dokumentumban hivatkoznak, nem léteznek, Kevin Castel az ügyvivő bíró is megerősítette, hogy a benyújtott ügyek közül hat hamis bírósági határozat, valótlan idézetekkel és belső hivatkozásokkal. A bíró ezután meghallgatást rendelt el, ahol majd a ChatGPT-t használó ügyvéd büntetését mérlegelik.

Az alperest védő ügyvédek által közzétett részletekből többek között az derül ki, hogy egy esetben a ChatGPT a Varghese kontra China Southern Airlines Co., Ltd. nem létező ügy neve alatt egy másik valós esetre, a Zicherman kontra Korean Air Lines Co., Ltd.-re hivatkozik, de a dátumot - és egyéb részleteket - illetően téved, ugyanis a chatbot szerint az ügyben 2008-ban született döntés, ez a dátum viszont a valóságban 1996.

Schwartz, a chatbotot használó ügyvéd azt nyilatkozta, „nem volt tudatában annak a lehetőségnek, hogy a tartalom hamis lehet”.

Hozzátette, hogy „nagyon sajnálja, hogy a generatív mesterséges intelligenciát használta fel az itt végzett jogi kutatások kiegészítésére, és a jövőben nem fogja ezt megtenni hitelességének abszolút ellenőrzése nélkül”.

A fenti abszurd eset is arra világít rá, hogy a chatbotok által szolgáltatott információkban nem lehet megbízni anélkül, hogy duplán – vagy akár triplán – ellenőriznénk őket egyéb források segítségével. Persze ez nem csak a ChatGPT esetében igaz. Az OpenAI riválisa, a Google által fejlesztett Bard például már első nyilvános szereplése alkalmával jókorát tévedett, amikor azt mondta, hogy a James Webb Űrteleszkóp volt az első, amely először képet készített egy, a naprendszerünkön kívüli bolygóról. A kijelentés helytelenségére csillagászok mutattak rá, miszerint az első, exobolygóról készített kép 2004-ben született, amelyet természetesen nem készíthetett a 2022-ben üzembe helyezett James Webb Űrtávcső. Egy másik példa arról tanúskodik, hogy azt sem szabad készpénznek venni, amit a Microsoft Bing chatbotja mond, ugyanis ez márciusban azt állította, hogy a versenytárs Google Bard-ot már leállították. A Bing az általa adott információt úgy próbálta alátámasztani, hogy egy cikkre hivatkozott, amiben valaki azzal viccelődött, hogy a Google egy éven belül leállítja a Bardot, valószínűleg arra utalva, hogy a technológiai óriás már több szolgáltatását is lekapcsolta. A Bard figyelmen kívül hagyta a poszt szövegkörnyezetét és humoros jellegét, és tényként osztotta meg, eztuán pedig a Bing is ugyanígy tett.

Kérdés, hogy mennyit ér az írott nyelv szinte tökéletes utánzása, illetve a tökéletes magabiztosság, amivel a mesterséges intelligenciát használó chatbotok rendelkeznek, ha még azt sem tudják megbízhatóan megmondani, hogy hány darab „e” betű szerepel a ketchup szóban. Az viszont, mondhatni, nem sok jót ígér a jövőre nézve, hogy az álhírekben és dezinformációban már amúgy is bővelkedő online térben még több hamis, de valódinak tűnő információ jelenik meg a chatbotok közreműködésével.

(Borítókép: Getty Images/naruecha jenthaisong)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.