Egy ügyvéd a ChatGPT-vel íratott bírósági beadványt, ami tele volt hamis információval

2023 / 05 / 29 / Bodnár Barna
Egy ügyvéd a ChatGPT-vel íratott bírósági beadványt, ami tele volt hamis információval
Steven A. Schwartz ügyvéd eskü alatt bevallotta, hogy az OpenAI chatbotját használta kutatásaihoz. Az információk helyességét úgy ellenőrizte, hogy megkérdezte a ChatGPT-t, hazudik-e.

A kolumbiai Avianca légitársaság elleni ügyben benyújtott beadvány hat olyan korábbi esetre hivatkozott, amelyek nem léteznek, de a felperest képviselő ügyvéd azt mondta a bíróságnak, hogy a ChatGPT szerint ezek márpedig valódiak. A The New York Times cikke szerint, miután a beperelt légitársaságot védő ügyvédek rámutattak, hogy az ügyek, amelyekre a dokumentumban hivatkoznak, nem léteznek, Kevin Castel az ügyvivő bíró is megerősítette, hogy a benyújtott ügyek közül hat hamis bírósági határozat, valótlan idézetekkel és belső hivatkozásokkal. A bíró ezután meghallgatást rendelt el, ahol majd a ChatGPT-t használó ügyvéd büntetését mérlegelik.

Az alperest védő ügyvédek által közzétett részletekből többek között az derül ki, hogy egy esetben a ChatGPT a Varghese kontra China Southern Airlines Co., Ltd. nem létező ügy neve alatt egy másik valós esetre, a Zicherman kontra Korean Air Lines Co., Ltd.-re hivatkozik, de a dátumot - és egyéb részleteket - illetően téved, ugyanis a chatbot szerint az ügyben 2008-ban született döntés, ez a dátum viszont a valóságban 1996.

Schwartz, a chatbotot használó ügyvéd azt nyilatkozta, „nem volt tudatában annak a lehetőségnek, hogy a tartalom hamis lehet”.

Hozzátette, hogy „nagyon sajnálja, hogy a generatív mesterséges intelligenciát használta fel az itt végzett jogi kutatások kiegészítésére, és a jövőben nem fogja ezt megtenni hitelességének abszolút ellenőrzése nélkül”.

A fenti abszurd eset is arra világít rá, hogy a chatbotok által szolgáltatott információkban nem lehet megbízni anélkül, hogy duplán – vagy akár triplán – ellenőriznénk őket egyéb források segítségével. Persze ez nem csak a ChatGPT esetében igaz. Az OpenAI riválisa, a Google által fejlesztett Bard például már első nyilvános szereplése alkalmával jókorát tévedett, amikor azt mondta, hogy a James Webb Űrteleszkóp volt az első, amely először képet készített egy, a naprendszerünkön kívüli bolygóról. A kijelentés helytelenségére csillagászok mutattak rá, miszerint az első, exobolygóról készített kép 2004-ben született, amelyet természetesen nem készíthetett a 2022-ben üzembe helyezett James Webb Űrtávcső. Egy másik példa arról tanúskodik, hogy azt sem szabad készpénznek venni, amit a Microsoft Bing chatbotja mond, ugyanis ez márciusban azt állította, hogy a versenytárs Google Bard-ot már leállították. A Bing az általa adott információt úgy próbálta alátámasztani, hogy egy cikkre hivatkozott, amiben valaki azzal viccelődött, hogy a Google egy éven belül leállítja a Bardot, valószínűleg arra utalva, hogy a technológiai óriás már több szolgáltatását is lekapcsolta. A Bard figyelmen kívül hagyta a poszt szövegkörnyezetét és humoros jellegét, és tényként osztotta meg, eztuán pedig a Bing is ugyanígy tett.

Kérdés, hogy mennyit ér az írott nyelv szinte tökéletes utánzása, illetve a tökéletes magabiztosság, amivel a mesterséges intelligenciát használó chatbotok rendelkeznek, ha még azt sem tudják megbízhatóan megmondani, hogy hány darab „e” betű szerepel a ketchup szóban. Az viszont, mondhatni, nem sok jót ígér a jövőre nézve, hogy az álhírekben és dezinformációban már amúgy is bővelkedő online térben még több hamis, de valódinak tűnő információ jelenik meg a chatbotok közreműködésével.

(Borítókép: Getty Images/naruecha jenthaisong)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.