A civilizációtól távol akartak élni, de tragédia lett a történetük vége

2023 / 10 / 10 / Bodnár Barna
A civilizációtól távol akartak élni, de tragédia lett a történetük vége
A 42 éves Rebecca Vance 2022 nyarán úgy döntött, hogy 14 éves fiával és 41 éves húgával együtt kivonul a civilizációból és a Sziklás-hegységben fog élni, elektromosság és víz nélkül, minden infrastruktúrától távol. A három ember mumifikálódott holttestét egy magányos túrázó fedezte fel idén júliusban a coloradói Gunnison Nemzeti Parkban.

A közösségi médiában manapság rendkívül népszerű, úgynevezett off-grid, vagyis a modern élettől és infrastruktúrától elszakadó, természethez közeli életmód veszélyeire figyelmeztet az amerikai család szomorú története. Az Euronews cikkéből kiderül, hogy rokonaik megpróbálták lebeszélni Vance-éket a felelőtlen lépésről, mivel nyilvánvalóan nem voltak felkészülve a vadonbeli életre. Az ismerősök elmondása alapján kizárólag online található túlélési tippekre, illetve YouTube-videókra hagyatkoztak az új életükre való felkészülés során. A két nő és a kiskorú fiú 2022 októberében tűnt el a vadonban, családtagjaiknak csak annyit árultak el, hogy nomád életet fognak élni. Egyikük mumifikálódott holttestére idén nyáron akadt rá egy túrázó egy coloradói hegyekben felállított, zárt sátor előtt, a másik két testet pedig a hatóságok fedezték fel a sátorban. A boncolás során megállapították, hogy

a halál oka kihűlés, illetve alultápláltság lehetett, ezt támasztja alá az is, hogy halálakor a 14 éves fiú súlya mindössze 18 kilogramm volt.

Mostohatestvére, Trevala Jara szerint Rebecca Vance a koronavírus világjárvány idején kezdett nagyon aggódni a világ helyzete miatt. Jara egy vele készült interjúban elmondta, hogy mostohahúga úgy érezte, a járvány és a politika a legrosszabbat hozta ki az emberiségből. Bár nem volt az összeesküvés-elméletek híve, de Rebecca Vance "úgy gondolta, hamarosan minden megváltozik, és a világ véget fog érni." Ezért fiával távol akartak kerülni a civilizációtól és azoktól a körülményektől, amelyek az embereket egymás ellen fordítják. Rebecca Vance húga, Christine úgy hitte, hogy jelenléte segíthet nekik életben maradni, ezért döntött úgy, hogy csatlakozik nővéréhez és unokaöccséhez.

A nyomok arra utalnak, hogy a család ugyan elkezdte egy kezdetleges szálláshely építését, amelyet azonban nem sikerült befejezni a tél beállta előtt, így a sátor volt az egyetlen menedékük Colorado egyik legkeményebb telén.

Az eset kapcsán a szakértők hangsúlyozták, hogy bár a közösségi média és a videómegosztókon lévő oktatóanyagok az infrastruktúra nélküli életmódot gyakran idealizálják, illetve könnyűnek tüntetik fel, egy biztonságos, szélsőséges hidegnek ellenálló kunyhó építése közel sem egyszerű. A táplálék vadonban való beszerzése is komoly tapasztalatot igényel, és a táborhely vizsgálata során az is kiderült, hogy a három szerencsétlenül járt ember ezzel sem volt tisztában. A sátorban csupán néhány üres konzervdobozt találtak, ezeken kívül azonban szinte semmilyen élelmiszer nem volt a tábor közelében, ahogy semmiféle vadászatra alkalmas eszközt, vagy fegyvert sem fedeztek fel a nyomozók. Ez pedig arra enged következtetni, hogy Vance-ék nem is tervezték, hogy vadon élő állatok elejtésével biztosítják maguk számára a táplálékot.

(Borítókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.