A csomagolásmentes tusfürdők már a spájzban vannak, Csehországban bevezették az utántölthető flakont
A csomagolásmentes tusfürdők már a spájzban vannak, Csehországban bevezették az utántölthető flakont
2019 / 11 / 11 / Bobák Zsófia
A környezettudatos vásárlók számára nagy öröm minden lépés, amit a műanyag csomagolások elleni egyenlőtlen küzdelemben sikerül megtenni, számukra különösen jó hír, hogy már Csehországban is elérhetőek az utántölthető tusfürdős, és samponos flakonok.

A Dm sikeres tesztjei után a Rossmann drogériákban is felszerelték az újratöltő berendezéseket, írja a G7-re hivatkozva az Index. A gépek rendkívül egyszerűen működnek: a vevők az első vásárláskor 20 cseh koronáért (260 forintért) megveszik a flakont, majd az automata a vonalkód alapján eldönti, mi kerüljön bele és feltölti a dobozt. A lejárati dátumról címkét nyomtat a gép, a további vásárlásoknál pedig már csak be kell sétálni a kiürült flakonnal és újratölteni.

A különböző mosogatószeres, öblítős, samponos és tusfürdős műanyagflakonok a nehezen újrahasznosítható kategóriába esnek, így hatalmas környezeti terhelést jelentenek.

Csehországi számítások szerint, ha mostantól minden vásárló átállna az utántöltési rendszerre az összesen nyolc típusú háztartási termék vásárlásakor, évente akár 5 ezer tonnával csökkenhetne a műanyagszemét mennyisége.

Úgy tűnik a cseh vevők nyitottak az új típusú vásárlási forma felé, de még kérdéses, hogy megjelenik e Magyarországon is, a magyarországi Rossmann G7-nek adott nyilatkozata szerint, bár az ötlet megvalósítása egyszerűnek tűnik: „[…] alapos előkészületet igényel, melyhez a beszállítók nyitottsága és az üzletek átalakítása is szükséges. Amint nálunk is várható a csomagolásmentes vegyi áruk és kozmetikumok értékesítése, azonnal kommunikálni fogjuk.”

 

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.