A cukor korai halálhoz vezethet, de nem az elhízás miatt (és ellenszer is van)

2020 / 03 / 20 / Justin Viktor
A cukor korai halálhoz vezethet, de nem az elhízás miatt (és ellenszer is van)
A cukorban gazdag étrend negatív hatással van az egészségre, és ez független az elhízástól, írja egy új tanulmány, amelyet az Egyesült Királyságban található MRC London Institute of Medical Sciences tett közzé.  

Gyilkos húgysav

A kutatók felfedezték, hogy a cukorban gazdag étrenddel táplált gyümölcslegyek rövidebb túlélése nem a cukorbetegséghez hasonló anyagcsere-problémák eredménye. A Cell Metabolism folyóiratban közzétett eredmények ehelyett arra utalnak, hogy a túlzott cukorbevitel melletti korai halál, a húgysav mint természetes hulladéktermék felhalmozódásával függ össze. 

Mindannyian tudjuk, hogy túl sok cukor fogyasztása egészségtelen. Növeli az anyagcsere-rendellenességek, például az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és több évvel lerövidítheti várható élettartamunkat. Noha széles körben elterjedt az a vélemény, hogy ezt az élettartam-csökkenést metabolikus rendellenességek okozzák, a gyümölcslegyekkel kapcsolatos új tanulmány feltárja, hogy nem ez a helyzet. 

"Csakúgy, mint az embereknél, a magas cukortartalmú táplálékkal ellátott legyek is a metabolikus betegség számos jellemzőjét mutatják - például zsír- és inzulinrezisztenssé válnak" - mondta el Dr. Helena Cochemé, a vizsgálat vezető kutatója. "Ismert, hogy az elhízás és a cukorbetegség növeli az emberek halálozási valószínűségét, ezért az emberek mindig is azt feltételezték, hogy a legyeknél is ugyanígy a felesleges cukor csökkenti a túlélés valószínűségét."

Az élet vize

A sóhoz hasonlóan, a cukor is kiszáradást okoz. Valójában a cukorbetegség korai tünetei között szerepel a szomjúság is, a magas vércukorszint mellett. Dr. Cochemé folytatja:

"A víz létfontosságú az egészségünk számára, ennek fontosságát azonban gyakran nem veszik figyelembe metabolikus vizsgálatok során. Ezért meglepődtünk, amikor kiderült, hogy a magas cukortartalmú táplálékkal ellátott legyek élettartama nem csökkent, egyszerűen azáltal, hogy extra ivóvíz forráshoz juttattuk őket."

"Ugyanakkor ezek a legyek még mindig mutatták a tipikus anyagcserezavarok tüneteit, amelyek a magas étrendi cukrokhoz kapcsolódnak" - tette hozzá Dr. Cochemé.

Ennek a “víz-hatásnak” az alapján, a csapat úgy döntött, hogy a légy vese-rendszerére összpontosít. Kiderült, hogy a túlzott étrendi cukor miatt a legyek egy húgysav nevű molekulát halmoztak fel. A húgysav a purinok lebomlásából származó végtermék, amelyek a DNS-ünk fontos építőkövei. A húgysav ugyanakkor hajlamos kristályosodni, és így vesekövek alakulhatnak ki a légyben. A kutatók megakadályozhatták a kövek létrejöttét, akár ivóvízzel hígítva formálódásuk közegét, akár megakadályozva a húgysav képződését egy gyógyszerrel. Ez viszont megvédte őket a cukorban gazdag étrendhez kapcsolódó élethossz rövidüléstől.

Jöhet a nagy zabálás? (Nem.)

Szóval, ez azt jelentené, hogy bármennyi cukros ételt fogyaszthatunk büntetlenül, mindaddig, amíg sok teát iszunk? "Sajnos nem" - mondta Dr. Cochemé, - a cukorral táplált legyek hosszabb ideig élhetnek, ha vízhez juttatjuk őket, de még mindig eléggé egészségtelenek. És az emberekben az elhízás növeli a szívbetegségek kockázatát is. 

“De tanulmányunk eredményei szerint a purin-utak megzavarása a magas cukortartalmú étrendet fogyasztó legyek túlélésének korlátozó tényezője. Ez azt jelenti, hogy a cukor által okozott korai halál nem feltétlenül az elhízás közvetlen következménye." 

Az étrendi cukrok emberi egészségre gyakorolt ​​hatásának megértése érdekében a németországi Kieli Egyetem munkatársai egészséges önkéntesek diétás étrendjének befolyását vizsgálták meg.

"Meglepő módon, ugyanúgy, mint a legyeknél, úgy találtuk, hogy az emberek étkezési cukorbevétele is rosszabb vesefunkcióval és a vér magasabb purinszintjével jár"

- mondta el Christoph Kaleta professzor, a tanulmány társszerzője. 

A húgysav felhalmozódása az emberekben, a vesekő kialakulásának ismert közvetlen oka, valamint a köszvény, a gyulladásos artiritisz egyik formája. A húgysav szintje  növekszik az életkorral, és képes megjósolni az anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség kialakulását. 

"Nagyon érdekes lesz megvizsgálni, hogy a legyekből származó eredmények hogyan alkalmazhatóak az  embereknél, és hogy a purin-út hozzájárul-e az emberi túlélés szabályozásához" - fogalmazta meg záró gondolatait Dr. Cochemé.

"Jelentős bizonyíték van arra, hogy az általunk fogyasztott táplálék befolyásolja a várható élettartamunkat és az életkorral összefüggő betegségek kockázatát. A purin útvonalra összpontosítva csoportunk azt reméli, hogy új terápiás célokat és stratégiákat találhat az egészséges öregedés elősegítésére."

(Forrás: MedicalXpress Képek: Pikrepo)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.