A DARPA lánctalpas harckocsija önállóan közlekedik nehéz terepen 2024 / 04 / 29 / Bobák Zsófia

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatási részlege, a DARPA évekkel ezelőtt kezdett bele a RACER (Robotic Autonomy in Complex Environments with Resiliency) programba, aminek célja, hogy bármilyen nehéz terepen közlekedni képes, autonóm járműveket fejlesszen a hadsereg számára. A program első felében egy kisebb méretű, nyitott járművet teszteltek, aminek feladata az volt, hogy minél gyorsabban tudjon manőverezni olyan tájakon, ahol kiépített infrastruktúrának nyoma sem volt. A RACER a tavalyi év végén lépett második fázisába és ennek keretében már egy egy sokkal nagyobb önvezető harckocsival tették meg a távot, hogy a robosztus járműnek a kiszámíthatatlan környezetben való tájékozódásai képességeit tegyék próbára. Az RHP (RACER Heavy Platform) egy 12 tonnás, lánctalpas nehézjármű, aminek a teszt során elért sebességéről nem árult el részleteket a DARPA, de a felvételek tanúsága szerint elég gyorsan tudott haladni a rögös, köves terepen is. Az ügynökség a programmal a leendő robotizált és opcionálisan autonóm, tehát szükség esetén sofőr által vezetett járművek használatát készíti elő, hogy "platform agnosztikus autonómiát érjen el komplex, misszió-függő, kiépítetlen terepen, ami jelentősen kiszámíthatatlanabb, mint az utakkal ellátott környezeti feltételek" a DARPA leírása szerint. (Fotó: DARPA)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.