A demokrácia ereje - szavaknak és a nyelvnek nyílik múzeum Washingtonban
A demokrácia ereje - szavaknak és a nyelvnek nyílik múzeum Washingtonban
2020 / 02 / 17 / Justin Viktor
A világon rengeteg múzeum működik, amelyek kiállításai a vizuális művészet körül forognak - így talán nem csoda, ha végtére a szavak is sorra kerültek. Washington DC-ben nemsokára megnyílik egy teljesen a szavaknak és a nyelvnek szentelt múzeum.

A szavakkal és a nyelvvel foglalkozó interaktív múzeum 2020 május 31-én nyílik meg. A Planet Word (szóbolygó) célja a látogatók oktatása a nyelvről, a kiállított tárgyakkal a beszélt, énekelt és írott szavakra összpontosítva. Az 4738 négyzetméter alapterületű kiállítóterek a történelmi Franklin Iskolában található, DC szívében.

Az intézmény mottója szerint, a Planet Word küldetése: inspirálni a szavak és a nyelv iránti szeretetet. Mert a nyelv nélkülözhetetlen életünk minden szempontjából.

Valójában demokráciánk erőssége attól függ, hogy van-e írástudó lakosság, aki képes megérteni és kezelni a mai összetett kérdéseket.

A múzeumban 11 galéria lesz, különféle magával ragadó élményekkel. Az egyik lehetővé teszi a vendégeknek, hogy szavak segítségével fessenek egy jelenetet, apró ecseteket irányítva, amelyek megváltoztatják a virtuális tájat.

Egy másikban lesz egy 6,7 méter magas “szófal”, több mint 1000 hangra aktiválódó szóval, melyek kiejtésre fényre gyúlnak, és történeteket mesélnek arról, hogy miként kerültek az angol nyelvbe. A szórakoztatva oktatást a karaoke képviseli majd, melynek során lehetőség nyílik JFK és Martin Luther King, Jr. kedvelt híres beszédeinek elszónoklására.

„Közösségünk nagyon várja már, hogy megoszthassuk a szélesebb közönséggel a nyelv iránti szeretetünket, az arcok kigyúlnak, amikor megemlítem, hogy a Planet Word Washington DC-be jön" – mondta el Colin Phillips, a Marylandi Egyetem Nyelvtudományi Központjának igazgatója.

A szavak hihetetlen erejűek. Használhatók felrázásra, inspirálására és változások elindítására, de hazudni és eltakarni, kizárni és sérülést okozni, aláásni és félrevezetni is lehet velük.

A Planet Word galériái emlékeztetik az embereket arra, hogy mit veszítünk a szavak gondatlan használata miatt - és mit nyerhetünk a gondolkodó, kreatív, együttérző és játékos nyelvhasználattal.

A múzeum arra törekszik, hogy építő szerepet tölthessen be a közösségben azáltal, hogy osztálytermeiben „Wordshopokat”, előadótermében pedig előadásokat, szerzői felolvasásokat és közösségi megbeszéléseket rendeznek.

(Forrás: Matadornetwork Képek: PlanetWord)


 

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.