A Disney megoldotta a virtuális valóság egyik legnagyobb problémáját

2024 / 01 / 26 / Bobák Áron
A Disney megoldotta a virtuális valóság egyik legnagyobb problémáját
A HoloTile segítségével a virtuális valóságban is pont olyan természetes módon sétálhatunk jobbra-balra, mint a való életben.

A Disney név hallatán az emberek többsége minden bizonnyal azonnal a filmekre, esetleg a látványos vidámparkokra asszociál, azt ugyanakkor kevesen tudják, hogy a cég immár több mint hetven éve rendelkezik egy olyan kutatási és fejlesztési ágazattal is, amelynek feladata a Disney-parkok lélegzetelállító technológiájának a kifejlesztése. A Walt Disney Imagineering összességében több mint 300 szabadalmat jegyez, hozzájuk fűződik többek között a 360 fokos Circle-Vision filmezési technika kifejlesztése, az első animatronikus robotok megalkotása és az Egyesült Államok első, napi szinten közlekedő monorailjének üzembe állítása is.

A cég kutatói nemrég egy újabb érdekes fejlesztésről rántották le a leplet, amely a virtuális valóságot teheti sokkal életszerűbbé. A VR egyik nagy problémája, hogy bár elméletben hatalmas területeket lehetne bejárni benne, a felhasználók mozgását eléggé lekorlátozza, hogy a valóságban mégiscsak ott van a szoba fala, amin nem lehet csak úgy átsétálni. Ezt az akadályt a múltban többféle megoldással igyekeztek áthidalni, ám ezek vagy jelentősen lerontották az élményt (például a kontrollerrel való irányítás vagy a játékon belüli teleportáció) vagy pedig meglehetősen körülményes és drága volt a használatuk (gondoljunk csak a futópadokra emlékeztető platformokra).

Ahogy arról a Digital Trends beszámolt, a Disney mérnökei ennek megoldására fejlesztették ki a HoloTile-t, ami egy olyan, apró görgőkből álló padló, ami automatikusan érzékeli, hogy a rajta álló személy melyik irányba megy, és azonnal elkezd az ellentétes irányba görögni, így a felhasználó úgy sétalhat rajta, mintha valóban menne valahova. A technológia egyelőre fejlesztési fázisban van, mindenesetre a Disney által közölt rövid videó alapján igencsak ígéretesnek tűnik.

A HoloTile további előnye, hogy a fejlesztők szerint egyszerre akár többen is tudják használni, emellett egy másik videóból az is kiderül, hogy mivel a görgők működése automatizálható, a padló akár arra is alkalmas lehet, hogy tárgyakat mozgassson egyik helyről a másikra (ennek a bemutatása 4.17-től látható az alábbi videóban)

A HoloTile fejlesztését egyébként egy Lanny Smoot nevű mérnök vezeti, aki egymaga 106 szabadalmat jegyez, ezzel pedig nem csak a Disney Imagineering messze legtermékenyebb munkatársa, de minden idők egyik legsikeresebb afroamerikai feltalálója is. A 69 éves Smootot érdemei elismeréseként idén a legnevesebb amerikai feltalálókat felsorakoztató National Inventors Hall of Fame-be is beiktatják, amelybe a Disneytől előtte mindössze egyetlen ember került be - maga Walt Disney.

Hamarosan szagokat is érezhetünk a virtuális valóságban A felhasználó orrába az arcon viselt eszközökben lévő apró paraffinviasz-tartályok felmelegítésével jutna el az adott illlat.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.