A DNS-adatok lehetnek a megfigyelés és az elnyomás új eszközei

2020 / 12 / 28 / Perei Dóra
A DNS-adatok lehetnek a megfigyelés és az elnyomás új eszközei
A kínai hatóságok százmilliós DNS-adatbázisa egyaránt bevethető lehet nemcsak bűnözők, de rendszerkritikus ellenzékiek gyors azonosítására is. Az amerikaiak mindeközben önként közzéteszik genetikai adataikat, a hatóságok legnagyobb örömére. De mit jelent mindez a jövőnkre nézve?

Emile Dirks politológus és James Leibold sinológus elemzése az Australian Strategic Policy Institute weboldalán  írnak arról, hogy a kínai kormány megkezdte a világ legnagyobb rendőrségi DNS-adatbázisának kiépítését. Mindez azonban többet jelent annál, minthogy a világon egyre több helyen a rendőrség már nem csupán a bűnelkövetők ujjlenyomatát, hanem DNS-mintáját is rögzíti. Kínában ugyanis olyan emberek millióinak DNS-adatait, köztük gyerekekét begyűjtik és tárolják, akik nem szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban. A hatósági DNS-adatbázis létrehozását 2013-ban kezdték, első körben a tibeti és az ujgur férfiak körében vettek mintákat, majd 2017-ben a Közbiztonsági Minisztérium az egész országra kiterjesztette a programot „a közbiztonsági szervek hatékonyságának elősegítése és a társadalmi kontroll erősítése érdekében”. A legfrissebb becslések szerint a kezdeti adatbázis mára száz-száznegyvenmillió DNS-adatot tartalmaz.

Franciaország is bionikus szuperkatonákat fejleszt Lassan minden nagyobb hadsereg szuperkatonákat fejleszt, érkeztek erről hírek az oroszoktól, a Kínából, az USA-ból és most a franciák is bejelentették, hogy hivatalosan is elindul ez a program. Hivatalosan az emberi DNS-hez senki nem mer hozzányúlni, és az eugenika sem jöhet szóba, maradnak tehát az implantátumok.

A szerzők szerint a DNS-adatbázis hatékony eszköze a bűnüldözésnek, elvégre a minta eléggé kiterjedt ahhoz, hogy lényegében bármilyen DNS-minta tulajdonosát könnyen azonosítsák rokonai az adatbázisban szereplő biometriai adatai alapján. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a DNS-adatok egyúttal a megfigyelés és az elnyomás új eszközei is lehetnek: a hatóságok az adatbázis segítségével ugyanis a bűnözők mellett az egypártrendszer kritizálóit is könnyen beazonosíthatják.

Még rosszabb, hogy a DNS-adatok az ellenzékiek és a disszidensek rokonainak felkutatását is lehetővé teszik, amit aztán felhasználhatnak a párt ellenségeinek zsarolására.

Nicholas D. Wright biztonságpolitikai elemző a National Endowment for Democracy oldalán publikált jelentésében ennél is tovább merészkedik: szerinte a kommunista techno-totalitárius megfigyelőállam egyéb rendszereinek és adatbázisainak összekapcsolásával számottevő mértékben növekedhet a párt társadalom feletti kontrollja. Míg Ross Andersen, az Atlantic szerzője úgy látja, hogy ezzel a kínai hatóságok akár prediktív módon, vagyis a rendszerkritikus tettek elkövetése előtt beazonosíthatnák a rendszer bírálóit.

Érdekesség viszont, hogy miközben nyugaton emberi jogi és adatvédelmi okokból egyaránt aggályosnak tartják a kínai DNS-adatgyűjtést, a demokratikus országok polgárai önként kiszolgáltatják azokat. Az etnikai származás felderítésére használt olcsó DNS-tesztek eredményeit például amerikaiak milliói töltik fel nyilvános adatbázisokba. Az amerikai rendőrség ezekből tizenötmilliós DNS-adatbázist létesített, és használt több alkalommal bűnözők azonosítására.

Már a turisztikában is megjelent a DNS-alapú utazás

Az otthoni DNS-tesztek gyártására-elemzésére szakosodott 23andMe a közösségi szállásmegosztással, rövid távú lakáskiadással foglalkozó Airbnb-vel közösen létrehozták az Airbnb Heritage Travel, vagyis Örökségi Utazás nevű oldalt, melynek segítségével  az utazni vágyók „saját gyökereiket szem előtt tartva járhatják be a világot.” A weblap átirányítja látogatóit a 23andMe sitera, ahol száz dollárért megvásárolható a házi teszt, a hozzá kapcsolódó örökségelemző szolgáltatással egyetemben. „Az utazás újragondolásának éllovasával, az Airbnb-vel való együttműködésünkkel izgalmas lehetőséget nyújt vásárlóinknak arra, hogy kapcsolatot teremtsenek az örökségükkel, méghozzá mély és személyes kulturális és utazási élményeken keresztül” – olvasható a cég közleményében, amit egyébként a Google-alapító Sergey Brin felesége, Anne Wojcicki hozott létre.

Az örökségtúrák népszerűsége a házi DNS-tesztek elterjedésével ugrott meg, egy hatszáz fős - nem reprezentatív - felmérés szerint ugyanis a tesztek vásárlóinak ötvenhárom százaléka döntött már úgy, hogy elutazik egy olyan országba, ahol felmenői éltek. Az Airbnb egy áprilisi, nyolcezer fős közvélemény-kutatásból pedig kiderül, hogy az indiaiak nyolcvankilenc, a franciák hatvankilenc százaléka, míg az amerikaiak több mint fele utazott már ilyen országba.

Nem meglepő módon azokból az országokból indultak legtöbbször ilyen túrákra, ahol a történelem neve egybeforrt a bevándorlással: az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából.

Januárban a mexikói légitársaság, az AeroMexico akciója vált virálissá, amelynek reklámkampányában az USA déli államainak lakosait szembesítették azzal DNS-tesztelés után, hogy voltak mexikói felmenőik. Az akció szerint annyi százalék kedvezményt kapnak a légitársasággal utazó amerikaiak, ahány százalékban mexikói származásúak.

Ez is érdekelhet:

Az USA-t megrázták az online rendelhető DNS tesztek nyomán kitörő botrányok A humán genetikában az elmúlt évtized egyik meghatározó trendjévé váltak az online rendelhető DNS tesztek, az adatbázisok segítségével a rendőrök bujkáló gyilkosokat fogtak el, és úgy tűnik van még bőven csontváz abban a szekrényben, melynek zárját a DNS adatai nyitják.

Dogmadöntő felfedezések - a DNS nem az egyetlen géneket hordozó molekula Egy tavaly elvégzett számítógépes elemzés rámutatott, hogy kémiai vegyületek millióit fel lehet használni genetikai információk tárolására. Ez felveti a további kérdést: akkor miért éppen a DNS hordozza ezt a funkciót?

Elkészült a karkötő, ami a DNS-ed alapján mondja meg, hogy mit vegyél a boltban Mintha minden bevásárlásnál ott állna melletted egy orvos.

(Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.