Tudás

Magyarokhoz kötődik a világ első repülőgép-eltérítése

Báró Nopcsa Ferenc, vagy ahogy sokan emlegették Nopcsa, egy vérbeli magyar kalandor, paleontológus, geológus, az első magyarországi dinoszauruszlelet tudományos leírója élete során sokat letett az asztalra, csakhogy a bajt is mágnesként vonzotta.
Techno

A Honda cipőre helyezhető okoskütyüje segíti a gyengénlátók tájékozódását

Az Ashirase nevű navigációs rendszer segít, hogy felhasználója biztonságosabban és stresszmentesebben közlekedjen, és nagyobb figyelmet szentelhessen a környezetében lévő hangoknak.
Bolygó

Egyre aggasztóbb az óceánok állapota egy friss felmérés szerint

A tanulmány az Európai Bizottság megbízásából készült, amelynek egyértelmű üzenete, hogy a világ óceánjainak állapota egyre romlik.  
Techno

Telefontöltővé alakítja az asztalt és a polcot az IKEA új kütyüje

A cég azokra is gondolt, akik nem akarnak vagy nem tudnak  beruházni egy vadiúj bútorra: a termék szinte bármilyen fából vagy műanyagból készített borításra ráilleszthető, majd mobiltöltőként használható.
Techno

Mobil app segíti pókiszonyunk leküzdését

A phobys applikáció jól szerepelt a kezdeti teszteken, és ígérete szerint játékos módon segít legyőzni a pókok iránti félelmet.
Techno

Milliókat csaltak ki áldozataiktól az olasz maffiának dolgozó hackerek

A napokban csapott le az Europol, valamint a spanyol és az olasz rendőrség egy több mint száz fős, feltehetően az olasz maffiának dolgozó kiberbűnözői csoportra, akiket internetes csalással, pénzmosással, kábítószer-kereskedelemmel és egyéb vagyon elleni bűncselekményekkel vádolnak.
Tudás

A fonalféreg több generáción keresztül képes emlékeket továbbadni

Az állatok haláluk előtt genetikai anyagok cseréjével hívják fel egymás figyelmét a veszélyekre.
Űr

Elkészült az eddigi legnagyobb és legrészletesebb szimuláció az univerzumról

Készítői összesen körülbelül 20 millió gépi órát töltöttek a virtuális világegyetem generálásával, amit online is elérhetővé tettek, így akár mi is letölthetjük.
Bolygó

Az idei ózonlyuk az átlagnál jóval nagyobb lesz

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) friss közleménye szerint 2021-ben rendkívül nagy a déli félteke fölötti ózonlyuk, melynek mérete már most meghaladja az Antarktisz teljes területét.
Bolygó

Vécéhasználatra tanítanák a teheneket

Az ötletgazdák így kívánnak harcolni a klímaváltozás ellen, illetve komfortosabbá tenni a kérődzők életét.
Techno

Kérészvédő fénysorompó-rendszer Magyarországon

A magyar tanulmányt a Science szaklap tematikus összefoglalója is idézte mint jó gyakorlatot a rovarok közvilágítás okozta pusztulásának megakadályozására.  
Űr

Több száz új égitest rejtőzködhet a Naprendszerben

A Dark Energy Survey (DES) munkatársai hat éve tanulmányozzák Naprendszerünket, legfrissebb eredményeikről a napokban számoltak be.
Techno

Dél-Korea ismét megbüntette a Google-t

A techóriás visszaélt piaci fölényével, amikor az Android felhasználási feltételeit szigorú előírásokhoz kötötte.  
Tudás

A zambiai űrprogram leginkább egy bizarr kísérletre emlékeztetett

A legénység egy tizenhét éves űrhajós lányból és két, speciálisan kiképzett macskából állt volna.
Bolygó

Kivezeti a magyar piacról az egyszerhasználatos műanyagpoharait a Coca-Cola

100 százalékban újrahasznosítható papírból készült poharak váltják az egyszerhasználatos műanyagpoharakat a Coca-Cola italautomatákban.  
Techno

Drónok mehetnek ki a mentők helyett az infarktus-gyanús esetekhez

A repülő műszer olyan területeken is elérheti a szívrohamok áldozatait, ahová más járművekkel nem lehet percek alatt eljutni.
Ember

Magyar tinédzserek keresik a megoldást az iskolai bántalmazásokra

Erősítenék kortársaik mentális egészségét és fellépnének a bántalmazás ellen az UNICEF Magyarország programjának fiatal nyertesei  
Techno

8 okosotthon trend, amikre érdemes jövőre figyelni

Kutatások szerint 2025-re globálisan a háztartások ötödében találni fogunk legalább egy okosotthon készüléket. A növekvő fogyasztói igények egyre kifinomultabb és fejlettebb intelligens megoldásokat hívnak életre, amiket többek között a zöld gondolkodás, energiatakarékossági szempontok és kényelmi funkciók hajtanak.
Bolygó

Fenntartható szarvasmarha telep Hollandiában

Nem, ez itt nem a Mátrix tehenekkel forgatott különkiadása, hanem egy nagyon is valódi létesítmény, amit vezetői a világ első úszófarmjának neveznek. Nem véletlenül.  
Techno

Az elfogyasztott víz 120 százalékát visszaadná a Google a környezetnek

A keresőóriás tervei szerint 2030-ig az irodákban és az adatközpontokban felhasznált víz 120 százalékát visszaadja a környezetnek.  
Techno

Okos dobozzal könnyítik meg a tanárok és a diákok mindennapjait

A projekt fő célkitűzése Magyarország egyik legnagyobb digitális feladatbankjának és módszertani támogató környezetének tartalmi bővítése.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.