A Facebook részt szeretne a Clubhouse sikeréből az új Live Audio Rooms szolgáltatással

2021 / 04 / 23 / Justin Viktor
A Facebook részt szeretne a Clubhouse sikeréből az új Live Audio Rooms szolgáltatással
A Clubhouse 2021-ben vált megkerülhetetlen kulturális jelenséggé, magához vonzotta a hírességeket, és becslések szerint elérte az egymilliárd dolláros értéket. Az applikációban a felhasználók minőségi, moderált hangalapú csevegésekben vehetnek részt szinte bármilyen témában, egyelőre az iOS adta exkluzivitás szűrt környezetében. A Facebook eddig volt képes tétlenül nézni a Clubhouse térhódítását.

Exkluzív környezet

A Clubhouse-t kezdetben főképp a Szilícium-völgy elitje használta, és az ő befolyásuk még ma is érvényesül, Androidos rendszerekről az applikáció egyelőre nem elérhető. Az alkalmazásba csak meghívásos alapon lehet bejutni, és látszólag még ez sem árt semmit az értékének, noha már több mint egy éve megjelent. 

A Facebook válasza a Live Audio Rooms lesz, melyben gyakorlatilag ugyanarra lesz lehetőség, amire a Clubhouse-ban. E mellett bejelentették a Soundbites-ot, is, ami egy rövid audio-klipeket felvonultató "hangalapú TikTok" lehet, talán épp azért, hogy ezzel kicsit megszorongassák a kínai vállalatot. Ez utóbbi szolgáltatást kezdetben a Facebook által kiválasztott tartalomelőállítókkal indítják útjára, arra építve, hogy a koronavírus világjárvány jelentősen megemelte a hangalapú szolgáltatások népszerűségét.

Pénz a láthatáron

Ha a Facebook igazi konkurenciát szeretne támasztani a Clubhousenak, akkor persze szüksége lesz egy vagy több USP-re, azaz csak rájuk jellemző olyan előnyre, ami a vetélytársnak nincs meg. Ez lehet a nyílt platform, szemben a Clubhouse exkluzivitásával és zárt rendszerével, a Facebookon jelen lévő hatalmas mennyiségű, könnyen bevonható felhasználó, és talán az is, hogy a felhasználók itt pénzt is kereshetnek a Live Audio Rooms-ban vagy a Soundbites-ban.

Ennek a Youtube-nál megismerthez hasonlónak tűnő "monetizing" politikát még nem tisztázták, lehetséges, hogy mindenki számára elérhető lesz, és az is, hogy csak a kiemelt tartalomgyártó-partnerek vehetnek benne részt, illetve e két rendszer kombinációja is.

Mark Zuckerberg azt is elmondta, hogy a Facebook megnyitja kapuit a podcastok előtt, azok elérhetővé válnak a Facebook alkalmazásból. Fidji Simo a Facebook App divízió igazgatója elmondta: "A hangalapú szolgáltatások zökkenőmentesen illeszkednek elfoglalt életünkbe, lehetővé teszik számunkra, hogy új inspiráció érjen bennünket, és kötetlenül beszélgethessünk más hasonló gondolkodású emberekkel."

Mindenki audioban utazik

A podcast-vonatról a reddit sem szeretne lemaradni ők ugyanekkor jelentették be a Reddit Talk-ot, ami a saját válaszuk a Clubhouse-ra.

A Facebook nem csinál titkot abból hogy adott esetben - ha a piaci szerepét veszély fenyegeti - akár felvásárlással, akár hasonló szolgáltatás elindításával válaszol, és ezért már az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) is megvádolta versenyellenes magatartással. Tavaly Mark Zuckerberg maga vallotta be: "a Facebook minden bizonnyal olyan funkciókat adaptált, melyeket mások vezettek be". 

(Forrás: BBC Kép: Facebook)

Ez is érdekelhet:

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.

Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben Az Apple HomePod egy intelligens-otthon-hangszóró, Siri digitális személyi asszisztens szolgáltatással, és mikor az iFixit szétszedte, talált néhány extra chipet a burkolata alatt, melyek valahogy kimaradtak a leírásból.

A titkosított csevegőapp sem mentette meg Észak-Európa bűnszervezeteit Március 10-én az Europol bejelentette, hogy Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában különféle bűnüldöző szervekkel együtt sikerült feltörniük a SKY ECC csevegőapp titkosítását és így komoly bűnszervezeteket számoltak fel. A SKY ECC cáfolta, hogy az európai bűnüldöző szervek veszélyeztetnék a titkosított üzenetküldő platformot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
Elég gyakran ki is operálták.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.