A Facebook vett egy csomó GIF-et, és mindenki kiakadt

2020 / 05 / 17 / Pőcze Balázs
A Facebook vett egy csomó GIF-et, és mindenki kiakadt
Pénteken az Axios cikke után a Facebook hivatalosan bejelentette, hogy megveszik az egyik legnépszerűbb GIF-oldalt, a Giphyt. Biztosan vannak, akik örülnek ennek - de egyelőre senki sem jelentkezett közülük.

Az elmúlt néhány év digitális kommunikációját valószínűleg csak az emojik alakították át jobban, mint a GIF-ek. Nincs az a nagyvállalati levelezés vagy céltalan, de annál intenzívebb baráti Messenger chatfolyam, amit ne szakítanának meg / színesítenének a fárasztó / szellemes animált képek. A kilencvenes évek webes esztétikájának különös túlélői mindenhol ott vannak - pedig huszonöt éve a pincékben készült kisvállalati weboldalak forgó földgömbjeiről meg lelkesen lapátoló építkezési munkásairól senki sem gondolhatta, hogy egyszer egy kommunikációs forradalom főszereplői lesznek.

A Facebook állítólag 400 millió dollárt fizetett a szolgáltatásért, ami egészen addig soknak hangzik, amíg össze nem hasonlítjuk a WhatsApp 19 milliárd dolláros vételárával. Szóval soknak nem sok, de ettől még Amerikában mindkét párt politikusai felhorkantak, hiszen pont az ilyen, kisebb akvizíciók miatt zajlanak épp vizsgálatok a tech óriásokkal szemben. A világjárvány miatt ráadásul most az amerikai törvényhozásban felmerült, hogy eleve le kéne állítani a felvásárlásokat, mielőtt az amúgy is monopolisztikus tech piac még jobban konszolidálódna. A gazdasági hatások mellett az adatvédelmi kérdések ugyanilyen aggasztóak - a tavalyi ötmilliárdos rekordbírságot, amit a Facebook kapott, mert nem vigyázott eléggé a felhasználói adataira, nem felejtette el senki. Persze Zuckerbergéken kívül, akik örültek, hogy annyival megúszták.

De nem csak a politikusok akadtak ki a híren

John Gruber, az egyik legismertebb Apple-blogger például kiemelte, hogy a Slack is a Giphy GIF-keresőjét használja, és biztosan minden nagyvállalati Slack-ügyfél pezsgőt bont épp, hogy Zuckerbergék beleláthatnak a céges üzeneteikbe; bár, mint később kiderült, szerencsére az aggodalom egyelőre alaptalan. A Signal alapítója, Moxie Marlinspike is gyorsan le kellett szögezze, hogy ugyan ők is így szerzik az animált képeiket, de semmilyen adatot nem adtak és adnak át. A Slack és a Signal mellett persze a legnagyobb Giphy-használók eddig is a Facebook saját appjai, a Messenger, a Whatsapp és az Instagram voltak - utóbbinak szánják a főszerepet a felvásárlás után, ehhez a csapathoz csatlakoznak majd a Giphy-s kollegák. Egyelőre azt sem bolygatják majd, hogy a Slackhez és a SIgnalhoz hasonlóan más szolgáltatások is tovább használhassák a web egyik legismertebb GIF-alkotó és -kereső oldalát. Azok, akiknek ez nem megnyugtató, hanem inkább ijesztő, pedig elkezdhetik új helyekről beszerezni a szellemes / fárasztó képecskéket; a 9to5mac össze is gyűjtötte gyorsan, hogy merre lehet menekülni Zuckerbergék elöl.

(Fotó: Giphy)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.