A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin

2021 / 01 / 12 / Raketa.hu
A Facebooknál is értékesebb idén a bitcoin
Az új év második napján a Bitcoin áttörte a 30 ezer dolláros határt, cikkünk születésekor pedig bő 34 ezer dollárt kell fizetnünk egyetlen egyért a digitális eszközből. Ráadásul 2021 során már 42 ezer dollár felett is járt az árfolyam, a kérdés pedig az, hogy meddig tarthat a mostani emelkedés, mielőtt jön az összeomlás, ha egyáltalán jönnie kell.

A nagy téli bitcoin-rali

Karácsony előtt még az volt az óriási hír volt kriptopénz iránt érdeklődők számára, hogy a 2017-ben csupán megközelített 20 ezer dolláros szintet meghaladta a bitcoin, sőt, alig tíz nappal később már 25 000 fölé is jutott. 

Az óév legfontosabb újdonsága az volt a piacon, hogy megjelentek az intézményi- és nagybefektetők, olyanok kezdtek el nem csupán pozitív hangnemben beszélni a bitcoinról, de befektetéseket is eszközölni, akikről korábban csak álmodhattak az érdeklődők. Ilyen Paul Tudor Jones milliárdos tőkealapot kezelő nagybefektető, vagy Michael Saylor, a MicroStrategy alapítója, aki már bő egymilliárd dollárt fektetett az újdonságba.

Mindennek persze meg is lett az eredménye, a szédületes emelkedést látva már a kisbefektetők is újra megjelentek, egyre többet látni a közösségi médiában itthon is a belépés mikéntjéről érdeklődő kezdőket.

Ahogy a bitcoin esetében mindig, úgy most is szinte lehetetlen megmondani, hogy mi lesz a következő lépés, sokan már 29 ezernél arról beszéltek, hogy legalább 24 ezerig, de inkább 20 ezerig vissza fogunk esni, azóta bő tízezer dollárt is emelkedtünk már.

Több száz százalék profit

Mások az árfolyamgörbe mély részleteinek elemzése alapján úgy gondolják, hogy a mostani felívelés egészen 55-60 000 dollárig repíti a bitcoint, addig fel sem merül a komoly visszaesés lehetősége. Az mindenesetre biztos, hogy egészen rendkívüli profitot érhettek el azok, akik idejekorán beszálltak, hiszen csak tavaly 300%-ot emelkedett a rejtélyes Satoshi Nakamoto alkotása, ebből 50%-ot december során.

A kriptopénz teljes értéke is jelentősen növekedett, jelenleg 600 milliárd dollár körüli a piaci kapitalizáció, ezzel megelőzte a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathawayt, hiszen a tőkealap jelenleg 543,7 milliárdra taksált. Ráadásul január első hetében egy időre a Facebookot is sikerült megelőznie a kriptopénznek, a közösségi média óriás 773 milliárd dollárra becsült, amikor 40 000 felett jártunk, sikerült maga mögé utasítania a bitcoinnak Zuckerberg birodalmát.

Warren Buffett előzése azért különösen örömteli a bitcoin fanatikusok számára, mert az omahai orákulum néhány éve először patkányméregként aposztrofálta a kriptopénzt, majd nem sokkal később változtatott a véleményén, újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy véleménye szerint inkább patkányméreg a négyzeten.

Erősebb, mint sok FIAT valuta

De nem csak befektetési alapokkal és nagy múltú cégekkel veszi fel a versenyt az eszköz, a már említett piaci kapitalizáció alapján megelőzte a szaúdi riált, éppen üldözi a mexikói pesót, jó eséllyel utol is éri. Mindemellett a bálnák, vagyis azon befektetők száma is nő, akik legalább ezer bitcoint tartanak tárcájukban, már 1994 ilyen szereplő van a piacon. 

Nehéz, szinte lehetetlen megjósolni, hogy mit hoznak a következő hetek a piacon, az mindenesetre biztos, hogy a bikák mostani tombolása jelentősen más, mint 2017-ben, jóval megalapozottabb és professzionálisabb. Ez persze még nem garancia arra, hogy elkerüljünk egy hatalmas pofont, visszaessen a bitcoin akár egészen 20 000 dollárig, vagy még lejjebb. De az is lehet, hogy a következő állomás már a 100 000, az egyetlen biztos pont a bizonytalanság, csak bírjuk cérnával.

(Kép: Quoteinspector)

A cikk szerzője Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, a HVG Könyvek gondozásában megjelent Kriptopénz ABC című kötet szakmai szerkesztője, társszerzője.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.