A férfi, aki egy hónapig ketchupot evett a tengeren, ezért a Heinz egy új csónakkal jutalmazta

2023 / 06 / 29 / Bodnár Barna
A férfi, aki egy hónapig ketchupot evett a tengeren, ezért a Heinz egy új csónakkal jutalmazta
Az orvosok általában változatos étrendet javasolnak, és a ketchupot sem a legegészségesebb ételként tartják számon. Egy dominikai férfi életét mégis megmentette a fűszeres paradicsomszósz, amikor majdnem egy hónapon át szinte csak azt ette a tengeren sodródva, igaz, nem önszántából.

A dominikai születésű Elvis François megpróbáltatásai akkor kezdődtek, amikor tavaly decemberben a tengeri áramlatok a nyílt vízre sodorták hajóját, miközben ő éppen javításokat végzett a vitorlás fedélzetén a Szent Márton-sziget partjainál. A 47 éves férfi ezután 24 napot töltött a Karib-tengeren sodródva, mégpedig úgy, hogy csupán egy üveg Heinz ketchupot, némi fokhagymaport és néhány Maggi leveskockát fogyasztott, amelyeket a ruhái segítségével gyűjtött esővízzel kevert össze.

Francois persze megpróbált segítséget hívni mobiltelefonján, azonban ez térerő híján nem sikerült neki, és saját bevallása szerint egyszerűen nem talált vissza a partok közelébe. Az amúgy is nehéz helyzetet nem könnyítette meg az sem, hogy hajójából folyamatosan ki kellett mernie a beszivárgó vizet, hogy az ne süllyedjen el. A bajba jutott férfi minden megtett, hogy felhívja magára a figyelmet, például egy levegőből is jól látható HELP (segítség) feliratot vésett hajójába, sőt, még tüzet is próbált gyújtani, hogy észre vegyék. Végül egy felette elhaladó repülőgép fedezte fel Francois tükrörrel leadott fényjelzéseit. A vitorlás ekkor már a Guajira-félszigettől 120 tengeri mérföldre északnyugatra sodródott, a szerencsétlenül járt férfit pedig végül Cartagena kikötővárosába vitte egy teherhajó a kolumbiai haditengerészet közleménye szerint. Francois orvosi vizsgálata során kiderült, hogy a férfi vesztett némi súlyt, ám a fogyástól eltekintve teljesen egészséges állapotban van, így a haditengerészet átadta az illetékes hatóságoknak, akik aztán segítettek neki hazajutni.


Elvis Francois orvosi vizsgálaton esett át, miután megmentették a kolumbiai Cartagenában 2023. január 16-án. (Fotó: Colombian Navy press office via AP)

A történet ezzel a hepienddel akár véget is érhetett volna, azonban tartogatott még egyéb kellemes meglepetést is számára a sors, pontosabban egy amerikai vállalat. A Heinz ugyanis tudomást szerzett róla, hogy Francois gyakorlatilag az általuk gyártott ketchupnak köszönheti az életét, így – nyilván felismervén a történet reklámértékét – szerették volna felkeresni a férfit, hogy megajándékozzák egy új vitorlással, a balszerencsés esett során elvesztett régi hajója helyett. A nagymúltú, több mint 150 éve alapított élelmiszercégnek nem volt könnyű dolga Francois felkutatásával. A társaság február 14-én felhívást tett közzé a közösségi médiában, abban a reményben, hogy így megtalálja a dominikai halászt. A Heinz #FindtheKetchupBoatGuy (magyarul találd meg a ketchupos hajóst) jelzésű bejegyzése több mint 5 millió felhasználót ért el, és 4 ezer lájkot gyűjtött össze.

A Heinz ezen kívül kapcsolatba lépett a hatóságokkal Dominikán, Francois hazájában, valamint a kolumbiai haditengerészettel is, amely megmentette a férfit. Végül néhány héttel később, márciusban akadtak rá a férfire Dominikán, helyi riporterek segítségével. Annak ellenére, hogy a Heinz egy korszerű navigációs rendszerrel rendelkező hajót vásárolt volna a halásznak, ő inkább a hajóra szánt pénzt kérte a ketchup gyártójától.

Az Insider április végén publikált cikkéből az derült ki, ez nem volt jó döntés részéről, ugyanis a Heinztől kapott 14.800 dolláros (körülbelül 5 millió forintos) összegből csupán egy kisméretű, GPS nélküli motorcsónakra futotta. A vállalat képviselője ezzel kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, és azt mondta, a Heinz szívesen vásárolt volna Francois-nak egy új, az előzőnél korszerűbb halászhajót, azonban a férfi azt jelezte feléjük, hogy számára hasznosabb, ha inkább az erre szánt pénzt kapja meg közvetlenül, mert így gyorsabban meg tudja venni az új csónakot. A vállalat hangsúlyozta, hogy mivel a Heinz egyetlen célja az volt, hogy segítsen a halásznak, így, ha ez nem sikerült, nyitott arra, hogy további forrásokat biztosítson számára, amennyiben szükséges.


Francois azt mondja, a Heinztől kapott pénzből csupán egy GPS és kormány nélküli csónakra futotta, amivel nem mer tengerre szállni. (Fotó: Elvis Francois)

Francois a lapnak azt mondta, hogy több pénzre van szüksége ahhoz, hogy egy GPS-rendszert és más alkatrészeket, többek között egy kormányt vásároljon. Míg ezeket nem sikerül beszereznie, nem mer kimenni a tengerre a csónakkal, mert tart attól, hogy úgy jár, mint legutóbb, ezért a halász jelenleg gyümölcsöt árul a helyi piacon, hogy megkeresse a szükséges összeget. Mindenesetre, ha Francois újra vízre száll, remélhetőleg visz magával néhányat a saját portékájából, ami feltehetően táplálóbb, mint a ketchup.

(Borítókép: Getty Images/ozgurkeser)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.