A fogamzásgátló tabletták akár csökkenthetik is bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét

2021 / 01 / 15 / Felkai Ádám
A fogamzásgátló tabletták akár csökkenthetik is bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét
A fogamzásgátló tabletta ugyan növeli mellrák kialakulásának az esélyét, de másféle rákos megbetegedéskét pont, hogy csökkenti egy új kutatás szerint.

A Cancer Research-ben megjelent tanulmány megerősíti, hogy a szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták növelik mellrák kialakulásának az esélyét. Ám ez a hatás csak kismértékű kockázati többletet jelent, és azt is csak rövidtávon (2 évig a tabletta szedésének abbahagyását követően). Ugyanakkor két más ráktípus: a méhtestrák, valamint a petefészekrák esetén hosszabb távon (akár 35 évig) és jelentős mértékben csökkenti a kialakulás esélyét. Az analízishez 256 661 brit nő egészségügyi adatait nézték át, akik 1939 és 1970 között születtek. A nők több mint 80 százaléka használt fogamzásgátló tablettát. Miután a statisztikát több egyéb egészségügyi és viselkedésbeli karakterisztikával is módosították, a kutatók arra jutottak, hogy azon nők esetén, akik szedtek fogamzásgátlót a méhtestrák 32 százalékkal, a petefészekrák pedig 28 százalékkal kisebb arányban fordult elő azokhoz képest, akik sosem szedtek ilyen tablettákat. Ez a csökkentett kockázat pedig egy életen át kitartott.

A kutatásvezető az eredménnyel kapcsolatban így nyilatkozott a The New York Times-nak: „A petefészekrák halálos és nehezen gyógyítható. A mellrák esetén alacsonyabb a halálozás. Amennyiben valaki rendelkezik olyan közeli hozzátartózóval, aki petefészekrákban halt meg, akkor az illető hozhat egy döntést a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. Amennyiben pedig másnak egy közeli rokona mellrákban halt meg, az az illető egy másik döntést hozhat. Tanáccsal ugyanakkor nem biztos, hogy bárki is szolgálni tud. Az embereknek tudniuk kell a kockázatokról és az előnyökről, és maguknak kell dönteniük.”

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót" A Natural Cycles már okoseszközökkel is méri a testhőmérsékletet.

A Google már mellrákot is szűr, de vajon az MI lepipálhatja az orvosokat? A találmány forradalmasíthatja a mellrákszűrést, feltéve, hogy képes lesz átlépni a felmerülő akadályokat.

Egy hitelkártya-méretű eszköz lehet a jövő rákkutató fegyvere Legalábbis a mellrák esetén, az apró kütyü segítségével ugyanis az orvosok jobban megérthetik az áttétképződést.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.