A fogamzásgátló tabletták akár csökkenthetik is bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét

2021 / 01 / 15 / Felkai Ádám
A fogamzásgátló tabletták akár csökkenthetik is bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét
A fogamzásgátló tabletta ugyan növeli mellrák kialakulásának az esélyét, de másféle rákos megbetegedéskét pont, hogy csökkenti egy új kutatás szerint.

A Cancer Research-ben megjelent tanulmány megerősíti, hogy a szájon át bevehető fogamzásgátló tabletták növelik mellrák kialakulásának az esélyét. Ám ez a hatás csak kismértékű kockázati többletet jelent, és azt is csak rövidtávon (2 évig a tabletta szedésének abbahagyását követően). Ugyanakkor két más ráktípus: a méhtestrák, valamint a petefészekrák esetén hosszabb távon (akár 35 évig) és jelentős mértékben csökkenti a kialakulás esélyét. Az analízishez 256 661 brit nő egészségügyi adatait nézték át, akik 1939 és 1970 között születtek. A nők több mint 80 százaléka használt fogamzásgátló tablettát. Miután a statisztikát több egyéb egészségügyi és viselkedésbeli karakterisztikával is módosították, a kutatók arra jutottak, hogy azon nők esetén, akik szedtek fogamzásgátlót a méhtestrák 32 százalékkal, a petefészekrák pedig 28 százalékkal kisebb arányban fordult elő azokhoz képest, akik sosem szedtek ilyen tablettákat. Ez a csökkentett kockázat pedig egy életen át kitartott.

A kutatásvezető az eredménnyel kapcsolatban így nyilatkozott a The New York Times-nak: „A petefészekrák halálos és nehezen gyógyítható. A mellrák esetén alacsonyabb a halálozás. Amennyiben valaki rendelkezik olyan közeli hozzátartózóval, aki petefészekrákban halt meg, akkor az illető hozhat egy döntést a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban. Amennyiben pedig másnak egy közeli rokona mellrákban halt meg, az az illető egy másik döntést hozhat. Tanáccsal ugyanakkor nem biztos, hogy bárki is szolgálni tud. Az embereknek tudniuk kell a kockázatokról és az előnyökről, és maguknak kell dönteniük.”

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Továbbfejlesztették a “digitális fogamzásgátlót" A Natural Cycles már okoseszközökkel is méri a testhőmérsékletet.

A Google már mellrákot is szűr, de vajon az MI lepipálhatja az orvosokat? A találmány forradalmasíthatja a mellrákszűrést, feltéve, hogy képes lesz átlépni a felmerülő akadályokat.

Egy hitelkártya-méretű eszköz lehet a jövő rákkutató fegyvere Legalábbis a mellrák esetén, az apró kütyü segítségével ugyanis az orvosok jobban megérthetik az áttétképződést.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.