A Föld nagyon-nagyon rég mintha tényleg lapos lett volna

2024 / 02 / 07 / Felkai Ádám
A Föld nagyon-nagyon rég mintha tényleg lapos lett volna
Ahogy lényegében az összes bolygó az evolúciója kezdetén – ezt állítja legalábbis egy új kutatás.

Habár többen is elmondták, de Neil deGrasse Tysonhoz szokás kötni azt a kijelentést, hogy ha a Föld akkora lenne, mint egy billiárdgolyó, akkor a felszíne sokkal simább lenne annál. Mindez talán meglepő, de ennél is meglepőbb lehet azon állítás a planétánk kapcsán, hogy a lapos Föld-hívőknek lényegében végig igazuk lehetett – csak tévedtek pármilliárd évet. Mint arról ugyanis a New Atlas beszámol, a University of Central Lancashire (UCLan) legújabb kutatása alapján a bolygók a legkorábbi stádiumukban laposabb alakúakká válhatnak, mielőtt végül felvennék az általunk oly jól ismert gömb formát.

Mindennek oka, hogy a bolygók protoplanetáris korongokból származnak, amelyek a csillagokat körülvevő sűrű por- és gázgyűrűket jelentik. Az ezekről a korongokról a bolygóképződésre való átmenet tudományos vita tárgyát képezi máig – ami alatt elsősorban két elmélet versengését kell érteni. Az egyik a magakréciós elmélet, ami azt jelenti, hogy a porrészecskék fokozatosan összetapadva bolygókká alakulnak. A másik teória pedig a korong-instabilitási modell, amely során a lehűlő korongok bolygóméretű tömegekké omlanak össze.

Az UCLan kutatói most szuperszámítógépes szimulációkat használtak a bolygóképződés egy korábban kevéssé tanulmányozott aspektusának feltárására, nevezetesen a kialakuló bolygók kezdeti alakjára. Dr. Dimitris Stamatellos, a tanulmány társkutatója szerint mindig is az volt a feltételezés, hogy ezek a születőben lévő bolygók gömb alakúak. Épp ezért is volt meglepő a felfedezés, hogy korong-instabilitási modell alapján kialakult bolygók hajlamosak inkább a pólusaikon felhalmozni az anyagot, nem pedig az egyenlítőiken, ami miatt kilapult gömb alakúra nyúlnak – azaz inkább oválisra hasonlítanak.


Szimulált képek egy “lapos” protobolygóról felülnézetből (balra) és oldalnézetből (jobbra), forrás: UCLan

Idővel aztán ezek a bolygók felveszik az általunk ismert gömb formát.

A csapat reméli, hogy a fiatal bolygók jövőbeli megfigyeléseivel így erősíteni lehetne a korong-instabilitási elméletet – hiszen ha azok valóban ennek az oválisabb formának felelnének meg, az ezt a teóriát támogatná immár empirikus úton is.

(A cikkhez használt kép természetesen illusztráció, forrása: Depositphotos)

 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Landolás közben eldőlt az Odysseus leszállóegység
Landolás közben eldőlt az Odysseus leszállóegység
Az Intuitive Machines IM-1 missziója során sikerült landolni a Holdon az Odysseus leszállóegységgel, de a telemetriai adatok szerint az érkezés nem volt tökéletes: az űreszköz egyik lába beakadt és az Odysseus az oldalára dőlt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.