A Ford szabadalmával a cégek és a hatóság letilthatnák a kocsink bizonyos funkcióit, akár a teljes működését is

2023 / 03 / 03 / Felkai Ádám
A Ford szabadalmával a cégek és a hatóság letilthatnák a kocsink bizonyos funkcióit, akár a teljes működését is
A modern technológia rendkívül kényelmes – és rendkívül könnyen kontrollálható is.

A jármű elsősorban azé, akinek a kezében a távirányító van – és ezek nem feltétlen mi vagyunk. Nagyjából így foglalhatnánk össze azt a jövőképet, amely irányába a Ford előző hónapban benyújtott szabadalma mutat – számol be róla az Ars Technika. A szabadalom címe: „Systems and methods to repossess a vehicle” vagyis nagyjából „Rendszerek és módszerek a jármű visszaszerzésére”.

A Ford által benyújtott szabadalom egy olyan rendszert ír le, amellyel egy bank vagy lízingcég távolról letilthat bizonyos funkciókat – a légkondicionálást vagy esetleg a rádiót – sőt az autó egészének a működését abban az esetben, ha a járművet lízingbe vevő személy elmarad a fizetéssel. A cég jófejségének a jele, hogy mindezt fel lehetne oldani egészségügyi vészhelyzet esetén, ha például a célunk egy rendelőintézet vagy kórház. A szabadalom szerint a lezárás feltételhez kötött, lehetővé téve a tulajdonosok számára, hogy a hét folyamán továbbra is használhassák a járművet, így a kocsi zárolása ne befolyásolja a megélhetésüket.

Ami hangyányit azért ijesztő, hogy a rendszer azt is lehetővé teheti, hogy az autó egy meghatározott „geokerítésen” belül működjön. Ez azt jelenti, hogy a kocsi csak egy bizonyos területen belül lenne üzemeltethető – elgondolkoztató kérdés, hogy ennek határait ki jelölné ki, mindenesetre a kocsit irányító hálózathoz a rendőrség is hozzáférne.

A járműnek nem csak a GPS-érzékelőjét használnák a helymeghatározáshoz, hanem a szabadalom más érzékelők, például optikai kamerák, lidar és ultrahangos érzékelők használatát is említi. Az Ars Technika megkérdezte a szabadalom kapcsán a Fordot, és a következő választ kapták:

„Nem tervezzük ennek bevezetését. Az új találmányokra vonatkozó szabadalmakat szokásos üzletmenetként nyújtjuk be, de ezek nem feltétlenül jelzik az új üzleti vagy termékterveket.”

(Kép: USA Szabadalmi Hivatala)


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.