A forradalmi okos szemmaszk, ami segít jobban aludni

2023 / 01 / 16 / Bodnár Barna
A forradalmi okos szemmaszk, ami segít jobban aludni
A szemünk mozgását követve és naplózva segíthet az amerikai Somalytics fejlesztése az alvási szokások feltérképezésében, ezzel pedig a pihenés minőségének javításában is.

A SomaSleep alvómaszk az első olyan termék, amely a cég SomaCap nevű technológiáját használja. Az eszköz rendkívül kisméretű kapacitív érzékelőkkel rendelkezik, amelyek egyedülálló módon tudják követni a szem mozgását, kamera használata nélkül. A maszk belsejében négy-négy SomaCap érzékelő figyeli a szemeket, amelyek lehetővé teszik az alvási szakaszok részletes, otthoni nyomon követését, így a felhasználónak nem szükséges kórházi körülmények közötti megfigyelésnek alávetnie magát.

A maszkban lévő érzékelőnek van egy kis elektromos mezője, és ha a szemgolyó mozog, azzal megzavarja az erőteret,  mondta Barbara Barclay, a Somalytics igazgatója. A berendezés érzékeli, hogy a szem nyitva vagy csukva van-e, és erre eddig még egy eszköz sem volt képes. A SomaSleep a szemgolyó és a szemhéj mozgását használja, hogy pontosan érzékelje, hogy mozog a szem, ezzel betekintést engedve abba, hogy mi is történik valójában alvás közben, tette hozzá Barclay.

A CES 2023-on bemutatott maszk egy prototípus, így még nem rendelkezik minden funkcióval, amivel a kereskedelmi forgalomba kerülő modell fog. Az akkumulátor várhatóan nyolc órát bír majd, és a SomaCap érzékelők alacsony fogyasztása miatt nem lesz szükség nagy, jelentős hőt termelő energiaforrásra. Az adatokat az eszköz egy - még fejlesztés alatt álló - alkalmazásban gyűjti majd össze és jeleníti meg, illetve a Somalytics kiad egy csomagot a fejlesztők számára is, hogy a terméket a saját alkalmazásaikba is be tudják építeni.


A maszk belsejében négy-négy SomaCap érzékelő figyeli a szemeket (Fotó: Somalytics)

A SomaSleep jelentősége nem csak az alváskutatás szempontjából nagy, hanem a VR (Virtual Reality, magyarul virtuális valóság) szemüvegeknél is áttörést jelenthet, ugyanis míg jelenleg a leggyorsabb VR szemkövető sebessége 200 Hz, a feldolgozási idő pedig általában körülbelül 26 milliszekundum, a SomaCap érzékelője 1000 Hz-cel és nem több mint három ezredmásodperces késéssel működik. Az adatok közti eltérés talán nem tűnik soknak, azonban ahhoz elég hosszú idő, hogy az agyunk érzékelje a virtuális, és a fizikai valóság közti különbséget, ami a VR szemüvegek használata esetében hátrányt jelent.

Amennyiben a SomaCap érzékelők a jövőben ki tudják váltani a szabványos kamerák használatát, jelentősen csökkenhet az intelligens szemüvegek és VR eszközök súlya, és energiafogyasztása, valamint az emberek magánéletét óvó adatvédelemi kérdések is irrelevánssá válhatnak.

Bár ezek egyelőre csak ígéretek, az 5G elterjedésével nagyon is valószínű, hogy a Somalytics fejlesztése valóban forradalmasítja majd a virtuális valóságot használó eszközök piacát.

(Borítókép: Somalytics)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.