A fotelünkben ülve repülhetjük körbe a legnagyobb budapesti nevezetességeket

2023 / 06 / 16 / Bodnár Barna
A fotelünkben ülve repülhetjük körbe a legnagyobb budapesti nevezetességeket
A Google Maps újításának köszönhetően egészen új szemszögből csodálhatjuk meg a leghíresebb fővárosi épületeket és nevezetességeket. Az Immersive View (Berepülő nézet) nevű funkció segítségével virtuálisan körberepülhetjük többek között a Szent István Bazilikát, az Országházat, vagy a Halászbástyát is.

A Google az év elején indította el Immersive View (magyarul Berepülő nézet) funkcióját a Maps alkalmazáson belül. A fejlesztők a mesterséges intelligencia segítségével több milliárd képet egyesítettek, hogy a világ látványosságainak többdimenziós nézetét hozzák létre, így lehetővé téve, hogy a levegőből nézhessük meg a világ számos pontján lévő híres épületeket, mintha sétarepülésen vennénk részt.

Mostantól számos magyarországi látványosságot, többek között a Mátyás Templomot, a Széchenyi Lánchidat, a Szent István Bazilikát, az Országházat, a Vajdahunyad várát vagy éppen a Halászbástyát is megcsodálhatjuk a levegőből. Ehhez elég csupán rákeresni az adott épületre a Google Maps alkalmazásban, majd az első videóra kattintva már repkedhetünk is a Duna, vagy akár a Budai Várnegyed felett. Az idő csúszka segítségével megtudhatjuk azt is, milyen időjárás várható a helyszínen, illetve, hogy mennyire zsúfolt a terület az egyes napszakokban, sőt, bizonyos esetekben még a környéken lévő vendéglátóhelyek belső terébe is benézhetünk.


Az új berepülési nézettel többek között a Halászbástyát is "körberepülhetjük" (Fotó: Google)

Mindezt a neurális sugárzási mezőknek (NeRF) nevezett, Google által fejlesztett mesterséges intelligencia-rendszernek köszönhetjük, amely az egyik legfejlettebb technológia, ami többmilliárdnyi fotót képes egyesíteni, hogy valósághű, többdimenziós rekonstrukciót hozzon létre az adott területről. A folyamat részeként számtalan fotót készítenek egyedi nézőpontokból, a fényképeket pedig a NeRF egy neurális mezőbe helyezi, ahol olyan utólag alkotott képekkel egészíti ki a gyűjteményt mesterséges intelligencia használatával, amelyek nem szerepeltek az eredeti kollekcióban. Az eljárás végén az így létrehozott modelleket interaktív 360 fokos videókként ágyazzák be a kiválasztott repülési útvonalakat követve, ezzel lehetővé téve számunkra a „virtuális sétarepülést” okoseszközeink segítségével.

A Google Budapest mellett további négy városban is bevezeti az Immersive View-t: Amszterdamban, Dublinban, Firenzében és Velencében, illetve a világ több mint 500 ikonikus nevezetességére is kiterjeszti a szolgáltatást, Prága váraitól kezdve, egészen a Sydney városában található Harbour Bridge-ig.

(Borítókép: Getty Images/Vunav V)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
Mobiltelefonnal készített fotók kerültek a Roadster nyomtatott kiadásába
A negyedévente megjelenő utazási és életmódmagazin, a Roadster, a Samsunggal együttműködve izgalmas kalandra vállalkozott. A kiadó Player Media Group csapata meginvitálta a dél-koreai gyártóóriást egy technológiai kihívásra, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy napjaink mobiltelefonjai vajon professzionális fényképezőgépekként is megállják-e a helyüket.
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Kiiktatja a túl hangos zajforrást a csapatban mozgó okoshangszórók raja
Önállóan mozgó és tájékozódó, alakváltó robotokat készítettek a kutatók a nyilvános helyek zajszűrésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.