A galaxismagban rejlő fekete lyuk spagettit készít egy gázfelhőből, 2036-ban nyeli el teljesen

2023 / 02 / 23 / Bobák Zsófia
A galaxismagban rejlő fekete lyuk spagettit készít egy gázfelhőből, 2036-ban nyeli el teljesen
A Sagittarius A* közelében keringő X7 nevű gázfelhő sorsát két évtizede követik nyomon a kutatók és ezalatt duplájára növekedett a hossza a fekete lyuk gravitációs vonzása miatt. A felhő feltehetően 2036-ban kerül legközelebb a Sgr A*-hoz, ami végül szétszaggatja.

Az X7 elnevezésű gázfelhőt először 2002-ben detektálták a csillagászok, vagyis több mint két évtizede követik nyomon folyamatosan az objektumot, ami a Tejútrendszer közepén, a galaxismagban található szupermasszív fekete lyuk körüli pályán halad. A megfigyelést a Hawaii legnagyobb szigetén található Mauna Keán elhelyezkedő Keck Obszervatóriumból végzik az OSIRIS (OH-Suppressing Infrared Imaging Spectrograph) spektrográffal és a NIRC2 közeli infravörös tartományban mérő műszerrel. Az összegyűjtött adatok alapján a kutatók úgy becsülik, hogy az X7 körülbelül 170 év alatt tesz meg egy kört a Sgr A* körül, illetve tenne meg, ha lenne rá lehetősége.

A sorsa azonban valószínűleg máshogy fog alakulni.

A fekete lyuk ugyanis fokozatosan spagettivá alakítja a gázfelhőt és előbb-utóbb teljesen szét fogja szaggatni az anyagát, ha a felhő túlságosan közel kerül hozzá. A spagettifikáció során a szupermasszív fekete lyuk olyan erős gravitációs hatást gyakorol a közelében elhaladó űrbeli objektumra, hogy az anyagának egy részét fokozatosan magához vonzza, ezzel megnyújtva az objektumot. A csillag, vagy gázfelhő formája a fekete lyukhoz közelebb eső oldalán elvékonyodik, a másik felén tömörebbé válik és előbb-utóbb a fekete lyuk elnyeli. Az X7 alakjának változása is egyértelműen ennek a hatásnak a jeleit mutatja a csillagászok szerint: a kezdetben még kisebb kiterjedésű felhő mára 3300 AU (csillagászati egység) hosszúságúra növekedett, ami azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedek alatt megduplázta hosszát. A felhő a megfigyelések elején még egy üstökös formájához volt hasonló, de időközben "drámai evolúción" ment keresztül és jelenleg már a szétszakadozás jeleit mutatja.


Az X7 alakjának változása az évek során a NIRC2 megfigyelései alapján (Kép: A. Ciurlo et al./UCLA GCOI/W. M. Keck Observatory)

Az X7 nyomon követésének egyik legérdekesebb aspektusa, hogy a fekete lyuk rá gyakorolt hatását és a pusztulását "élőben" monitorozhatják a csillagászok (persze ezek az események valójában már korábban lezajlottak, hiszen a Naprendszer a Tejútrendszer galaxismagjától 25 000 fényév távolságra van), mivel előreláthatólag már 2036 környékén eléri pályájának az Sgr A*-hoz legközelebbi pontját és ezt a találkozást valószínűleg nem éli túl. A gázfelhő jelenleg 4000 csillagászati egységre található a fekete lyuktól, 2036-ban 3200 csillagászati egységre lesz tőle. Arról, hogy hogyan nézhet majd ki az esemény, a Keck Obszervatórium animációja nyújt ízelítőt.

(Fotó: A. Ciurlo et al./UCLA GCOI/W. M. Keck Observatory)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.