A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre

2023 / 11 / 29 / Felkai Ádám
A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre
A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem asztrofizikusainak a kutatása alapján a Sagittarius A*, a Tejútrendszer központi fekete lyukához közeli titokzatos “foltszerű” objektum 76 percenként rendszeres, nagy energiájú gammasugárzást bocsát ki a Földre. A Feltételezések szerint ezek a sugárkitörések egy gyorsan mozgó gázfoltból származnak, amely a fekete lyuk körül a fénysebesség 30%-ával örvénylik. A felfedezés a Fermi Gamma-űrtávcső adatain alapul, és betekintést nyújt a Sagittarius A* körüli szokatlan környezetbe.

Minél többet tudunk saját kozmikus házunk tájáról, tehát a Tejútrendszerről, annál titkzatosabbnak tűnik. Miután sikerült azonosítani, majd felvételt is készíteni a galaxisunk közepén található fekete lyukról, egyre több meglepő tényre derül fény vele kapcsolatban. Most például a tudósok egy különleges "foltot" azonosítottak, amely a Tejútrendszer szívében található központi fekete lyuk, a Sagittarius A* (Sgr A*) körül kering – számol be róla a Live Science. A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem asztrofizikusai által végzett kutatás szerint a rejtélyes objektum legmeglepőbb tulajdonsága, hogy erőteljes gamma-sugárzást bocsát ki, méghozzá ritmikus mintázatban, 76 percenként.

A nagyenergiájú gamma-sugarak kitöréseit először 2021-ben észlelték, amire bár akkor nem találtak magyarázatot, a csillagászok azt azért kizárták, hogy a sugárzás közvetlenül a szupermasszív fekete lyuk belsejéből ered. Ennek oka az eseményhorizont ismert működése: eszerint tehát ezen a határon túl semmi, még a fény sem menekülhet el a fekete lyuk iszonyatos gravitációs vonzása elől – ami miatt maguk a fekete lyukak nem bocsátanak ki sugárzást. A rejtélyt csak fokozta, hogy a Sgr A*-t – másokkal fekete lyukakkal ellentétben – kevés anyag veszi körül, és kivételesen lassú ütemben táplálkozik.

Más szupermasszív fekete lyukakról ugyanis tudható, hogy bár belőlük nem, a környzetükből erős sugárzás eredhet, amikor a lyuk gravitációs hatása turbulens körülményeket hoz létre a környező gázban és porban, és egy akkréciós korongnak nevezett szerkezetet alkot. Ez az akkréciós korong aztán olyan sugárzást bocsát ki, amely felöleli az elektromágneses spektrumot az alacsony energiájú rádióhullámoktól a nagy energiájú gamma-sugárzásig. A Sgr A* esetén azonban tehát a környezetében található kevés anyag miatt ez a magyarázat nem jön szóba.


Kép a rejtélyes röntgensugár-kibocsátásról a Tejút központi fekete lyuka körül. Ezek a jelenségek lehetnek kapcsolatban az ugyanebből a régióból észlelt új gamma-sugár detekciókkal. (Kép: NASA/JPL-Caltech)

A rejtély megfejtése érdekében a kutatók a Fermi gammasugár-űrteleszkóp által a 2022 júniusa és decembere között gyűjtött adatokat vizsgálták át. Ezek alapján a kutatók azt találták, hogy az impulzusok az Sgr A* közeléből nagyjából 76,32 percenként jelennek meg. Ez az emissziós periódus fele a Tejútrendszer szupermasszív fekete lyukának közeléből érkező röntgensugárzás impulzusai közötti időnek, ami arra utal, hogy a két kibocsátás összhangban van, és valószínűleg összefügg egymással.

“A röntgen- és gamma-sugárzás többhullámú periodicitásának egybeesése egyetlen fizikai mechanizmus irányába mutat, amely ezt létrehozza”

– írja a kutatócsoport a tanulmányban, amely egyébként még nem esett át a tudományos lektoráláson.

A kutatók által “egyedülálló oszcillációs fizikai mechanizmusnak” nevezett jelenség alapján mind a gamma-, mind pedig a röntgensugarakat egy “gázfolt” bocsátja ki, amely az Sgr A* körül elképesztően gyorsan, a fénysebesség körülbelül 30%-val (320 millió km/h) örvénylik. A jelenlegi hipotézis alapján ez a száguldó anyagcsomó több hullámhosszon bocsát ki sugárzást, miközben az Sgr A* körül örvénylik, és pályája bizonyos részein időszakosan fellángol.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.