A “gépisten” hamarabb érkezhet a vártnál

2024 / 03 / 07 / Felkai Ádám
A “gépisten” hamarabb érkezhet a vártnál
Azt már megszokhattuk, hogy az emberivel megegyező mesterséges intelligencia érkezése a vélemények szerint egyre hamarabb várható. Most egy szakember viszont arról beszélt, hogy a szingularitás ezen, akár 2027-re már várható elérését követően a miénket meghaladó szuperintelligencia is nagyon gyorsan itt lesz a nyakunkon.

Ben Goertzel, egy kiemelkedő informatikus és a SingularityNET vezérigazgatója arról beszélt a 2024-es Beneficial AGI Summit-on Panama Cityben, hogy a mesterséges “szuperintelligencia” (artificial super intelligence/ASI) a vártnál jóval hamarabb érkezhet, nem sokkal az egyetemes- vagy másképp: általános mesterséges intelligencia (AGI) megvalósulását követően – írja a LiveScience.

Goertzel, akit gyakran az “AGI atyjának” neveznek a mesterséges általános intelligencia népszerűsítésében játszott szerepe miatt, úgy gondolja, hogy az emberiség az emberhez hasonló intelligenciával rendelkező mesterséges intelligencia kifejlesztésének a küszöbén toporog, amire a következő három-nyolc évben sor is kerülhet. Ez a fejlődés aztán gyorsan elvezethet az ASI-hez, egy olyan mesterséges intelligenciához, amely a teljes emberi civilizáció kognitív képességeit ötvözi.

Az AGI-val kapcsolatos jóslataival Goertzel nincs egyedül, nemrég az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang beszélt arról, hogy egy emberszerű mesterséges intelligencia már öt éven belül megérkezhet – igaz, Huang hozzátette azt is, hogy ez nagyban függ attól, mit értünk emberszerű intelligencián úgy általában:

Öt évre lehetünk az emberszerű mesterséges intelligenciától az Nvidia vezére szerint Persze nem mindegy, hogy mit értünk AGI-n, tehát általános mesterséges intelligencia alatt, de Jensen Huang szerint öt év múlva az MI képes lesz átmenni az összes emberi teszten.

A jelenlegi “szűk MI”-ként ismert mesterséges intelligencia-technológiák bizonyos feladatokban kiválóak, de hiányoznak belőlük az emberek szélesebb körű kognitív képességei. Ilyen szűk MI-k a gépi tanulási algoritmusok és a nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT, amelyek az olykor képességeik ellenére nem teljesen emberiek. Elvezethet-e ugyanakkor ez a technológia az AGI-hoz? A ChatGPT mögött álló cég, az OpenAI például így gondolja, ezért a legújabb fejlesztésük, a Sora nem csak egy videógenerátor, de egy ugródeszka is az AGI felé, mivel a videók létrehozásához szükséges a valóság bizonyos fokú megértése is:

A valóság vége? – Az OpenAI videógenerátora szövegből generál mozgóképet hihetetlen valósághűen A ChatGPT mögött álló cég következő nagy dobása a Sora – a videógenerátor szöveges parancsokból generál élethű videókat. Ezzel véget érhet a generált videók inkább abszurd eredményeket hozó csecsemőkora, és beléphetünk az élethű és fiktív álrealitás korába. A Sora azonban ugródeszka is, amely elvezethet az emberivel egyenértékű általános mesterséges intelligenciához.

Goertzel szerint pedig a mesterséges intelligencia kutatásának gyors előrehaladása azt jelzi, hogy az AGI már elérhető közelségben van, vagyis nincs már távol a “szingularitás”, az MI fejlesztésének, a technológiának és jó eséllyel az emberi történelemnek ez az igencsak sarkalatos pillanata.

Meddig kell erre várnunk? Goertzel szerint tényleg nem sokat, legkorábban 2027-ben megjelenhet az AGI, ugyanakkor a 2029-et vagy 2030-at valószínűbb dátumoknak tartja ebből a szempontból. Goertzel szerint az ezt követő lépésben egy AGI ágens a saját kódjának az újratervezésével ASI-vé válhat, és így példátlan kognitív és számítási teljesítményt érhet el.

Beszédében Goertzel “három egybevágó bizonyítékot” hozott a véleményének az alátámasztására. Az első a Ray Kurzweil informatikus modellezése a The Singularity is Near című könyvében, amelyet a hamarosan megjelenő The Singularity is Nearer finomít tovább. Kurzweil könyvében olyan prediktív modelleket épített fel, amelyek alapján az AGI már 2029-ben elérhető lesz, nagyrészt a más területeken megvalósuló, technológiai növekedés exponenciális természete miatt. Ez szintén egybevág azzal, amit Jensen Huang mondott, aki szerint nem csak bővülni fog a chipgyártás infrastrukturális szempontból, de a legyártott chipek is egyre hatékonyabbak lesznek.

Másodszor, Goertzel felhívta a figyelmet a nagy nyelvi modellek gyors fejlődésére, amelyek jelentősen növelték a globális tudatosságot a mesterséges intelligencia lehetőségeiről, még akkor is, ha szerinte ezek a technológiák önmagukban nem fognak AGI-vá érni. Végül a saját hozzájárulásairól beszélt a terület számára, beleértve az “OpenCog Hyperon” és a “MeTTa” AGI programozási nyelv fejlesztését. Ezek az eszközök a különféle mesterséges intelligencia-paradigmák integrálását célozzák, hogy átfogóan utánozzák az emberi megismerést.

Ezen magabiztos előrejelzések ellenére Goertzel elismerte az AGI fejlesztési ütemtervével kapcsolatos bizonytalanságokat és a kvantumszámítási áttörések esetleges szükségességét.

(A cikkhez használt képet stílszerűen a DALL-E generálta)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.