A Giggle, csak lányoknak hirdetett app MI-je kiszűri, és blokkolja a pasikat, a nők után pedig kémkedik

2020 / 03 / 04 / Justin Viktor
A Giggle, csak lányoknak hirdetett app MI-je kiszűri, és blokkolja a pasikat, a nők után pedig kémkedik
A Giggle nevű új közösségi alkalmazás kizárólag nők számára létrehozott hálózati platformként hirdeti magát. A regisztráció után a férfiak repülnek, de a nőktől még a szexuális életük részleteiről is adatokat gyűjtenek. És van, aki telepíti.

Belépés csak lányoknak

A regisztrációhoz a felhasználóknak szelfit kell készíteniük magukról, és bár ez talán még beleférhetne, az alkalmazás ezt követően mesterséges intelligencia támogatta „biometrikus nemi ellenőrző szoftvert” használ annak meghatározására, hogy a felhasználó valóban nő-e. A technológia ugyanakkor nem működik transzneműeknél.

A Giggle az összes lány számára készül” - mutat rá a társaság a weboldalán, mielőtt hozzáteszik:

„A nemi identitás-ellenőrző szoftver miatt, amelyet a Giggle használ, a transz-lányok nehézségeket fognak tapasztalni az ellenőrzés során.”

Disztopikus regény-elemek

A Sall Grover ausztrál forgatókönyvíró által alapított Giggle, állítólag az ember arcának csontszerkezetét vizsgálja nemének meghatározása érdekében. Ez számos ponton problematikus, nem utolsósorban ott, hogy a csontszerkezet egyértelműen gyenge indikátora a nemi identitásnak. Mindazonáltal a Giggle szerint mindez tudományosan megalapozott. 

"Ez bio-tudomány, nem olyan pszeudo-tudomány, mint a frenológia" - jelenti ki a weboldal. A Twitter-en a felhasználók szóvá tették az alkalmazás bújkáló transzfóbiáját. "Mint a juhok, megvárjuk az (alkalmazás által hozott) ítéletünket" - írta egy felhasználó.

„Csak egy szelfi kell hozzá - ha a Giggle beenged bennünket, megérkezhetünk a nők társadalmába, és ezt követően már bármikor be tudunk lépni. Ha nem, akkor ennyi volt, ott hagytak az út szélén, mint egy kupac sz**t.” - írja egyikük.

noraa @ The Hospital on Twitter

Finally, the ultimate test has been prepared for trans-girls. We shall await our judgment like sheep. All it takes is one selfie-if giggle lets us in, we are welcomed into the society of women, to pass forevermore. If not, we shall be abandoned in a heap of offals and excrement

Fejlesztői konzultáció

Grover válaszolt a kritikára, azt tweettelve, hogy az alkalmazás elkészítése során konzultált transz-nőkkel, és úgy döntött, hogy a legjobb nyíltan beismerni a szoftver korlátait. 

"Transzlányokkal dolgoztunk, akik úgy döntöttek, hogy a legjobb, ha bevalljuk ezt a hibát, így nem lesz semmiféle “bántalmazó nemi félre-diagnosztizálás” a szelfi-analitika után" - magyarázta. Később azt is kijelentette, hogy „hálás a visszajelzésért”, és egyetért azzal, hogy a weboldal néhány megfogalmazása „rettenetes”. 

Nell ?? on Twitter

On one hand, it's a great idea to make a social network specifically for girls. On the other... ???????? SO MANY RED FLAGS ?

Aggályos gyakorlatok

Az alkalmazás adatvédelmi politikája szintén aggodalomra ad okot. Amint egy Twitter-felhasználó rámutatott, a Giggle rengeteg személyes információt gyűjt, beleértve az emberek képeit, a helyadataikat, a beállításaikat és a böngészési adatokat is. 

A Giggle ezt követően megoszthatja ezeket az információkat harmadik fél webhelyeivel és szolgáltatásaival, köztük arcfelismerő-szolgáltatókkal, a csevegőszoba-szolgáltatókkal és marketingszakemberekkel.

Az app ezenkívül érzékeny információt gyűjt, az emberek szexuális tevékenységéről vagy szexuális életéről, bűnügyi nyilvántartásaikról és magánéleti, valamint egészségügyi adataikról.

Nem világos, hogy miért kellene a Giggle-nek hozzáférni ezekhez az adatokhoz, mivel célja elsősorban a nők összekapcsolása a potenciális szobatársakkal vagy utazótársakkal.

A folyamatosan bővülő felügyeleti rendszerek korszakában, ahol a Clearview AI és a hozzá hasonló cégek azonosítják a felhasználók arcait, azok tudta és beleegyezése nélkül, a kétes biometrikus szűrésre épülő alkalmazásnak és a kiterjedt adatgyűjtésnek aggodalmat kell keltenie.

Miközben a Giggle webhelye szerint az alkalmazás „úgy lett kialakítva, hogy a lányoknak választást, irányítást és kapcsolatot biztosítson”, úgy tűnik, hogy technológiája éppen ennek ellenkezőjét csinálja. A Giggle nem élt a lehetőséggel, hogy kommentálja a The Verge értesüléseit.

(Forrás: TheVerge Képek: Giggle, Pikrepo)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.