A Giggle, csak lányoknak hirdetett app MI-je kiszűri, és blokkolja a pasikat, a nők után pedig kémkedik

2020 / 03 / 04 / Justin Viktor
A Giggle, csak lányoknak hirdetett app MI-je kiszűri, és blokkolja a pasikat, a nők után pedig kémkedik
A Giggle nevű új közösségi alkalmazás kizárólag nők számára létrehozott hálózati platformként hirdeti magát. A regisztráció után a férfiak repülnek, de a nőktől még a szexuális életük részleteiről is adatokat gyűjtenek. És van, aki telepíti.

Belépés csak lányoknak

A regisztrációhoz a felhasználóknak szelfit kell készíteniük magukról, és bár ez talán még beleférhetne, az alkalmazás ezt követően mesterséges intelligencia támogatta „biometrikus nemi ellenőrző szoftvert” használ annak meghatározására, hogy a felhasználó valóban nő-e. A technológia ugyanakkor nem működik transzneműeknél.

A Giggle az összes lány számára készül” - mutat rá a társaság a weboldalán, mielőtt hozzáteszik:

„A nemi identitás-ellenőrző szoftver miatt, amelyet a Giggle használ, a transz-lányok nehézségeket fognak tapasztalni az ellenőrzés során.”

Disztopikus regény-elemek

A Sall Grover ausztrál forgatókönyvíró által alapított Giggle, állítólag az ember arcának csontszerkezetét vizsgálja nemének meghatározása érdekében. Ez számos ponton problematikus, nem utolsósorban ott, hogy a csontszerkezet egyértelműen gyenge indikátora a nemi identitásnak. Mindazonáltal a Giggle szerint mindez tudományosan megalapozott. 

"Ez bio-tudomány, nem olyan pszeudo-tudomány, mint a frenológia" - jelenti ki a weboldal. A Twitter-en a felhasználók szóvá tették az alkalmazás bújkáló transzfóbiáját. "Mint a juhok, megvárjuk az (alkalmazás által hozott) ítéletünket" - írta egy felhasználó.

„Csak egy szelfi kell hozzá - ha a Giggle beenged bennünket, megérkezhetünk a nők társadalmába, és ezt követően már bármikor be tudunk lépni. Ha nem, akkor ennyi volt, ott hagytak az út szélén, mint egy kupac sz**t.” - írja egyikük.

noraa @ The Hospital on Twitter

Finally, the ultimate test has been prepared for trans-girls. We shall await our judgment like sheep. All it takes is one selfie-if giggle lets us in, we are welcomed into the society of women, to pass forevermore. If not, we shall be abandoned in a heap of offals and excrement

Fejlesztői konzultáció

Grover válaszolt a kritikára, azt tweettelve, hogy az alkalmazás elkészítése során konzultált transz-nőkkel, és úgy döntött, hogy a legjobb nyíltan beismerni a szoftver korlátait. 

"Transzlányokkal dolgoztunk, akik úgy döntöttek, hogy a legjobb, ha bevalljuk ezt a hibát, így nem lesz semmiféle “bántalmazó nemi félre-diagnosztizálás” a szelfi-analitika után" - magyarázta. Később azt is kijelentette, hogy „hálás a visszajelzésért”, és egyetért azzal, hogy a weboldal néhány megfogalmazása „rettenetes”. 

Nell ?? on Twitter

On one hand, it's a great idea to make a social network specifically for girls. On the other... ???????? SO MANY RED FLAGS ?

Aggályos gyakorlatok

Az alkalmazás adatvédelmi politikája szintén aggodalomra ad okot. Amint egy Twitter-felhasználó rámutatott, a Giggle rengeteg személyes információt gyűjt, beleértve az emberek képeit, a helyadataikat, a beállításaikat és a böngészési adatokat is. 

A Giggle ezt követően megoszthatja ezeket az információkat harmadik fél webhelyeivel és szolgáltatásaival, köztük arcfelismerő-szolgáltatókkal, a csevegőszoba-szolgáltatókkal és marketingszakemberekkel.

Az app ezenkívül érzékeny információt gyűjt, az emberek szexuális tevékenységéről vagy szexuális életéről, bűnügyi nyilvántartásaikról és magánéleti, valamint egészségügyi adataikról.

Nem világos, hogy miért kellene a Giggle-nek hozzáférni ezekhez az adatokhoz, mivel célja elsősorban a nők összekapcsolása a potenciális szobatársakkal vagy utazótársakkal.

A folyamatosan bővülő felügyeleti rendszerek korszakában, ahol a Clearview AI és a hozzá hasonló cégek azonosítják a felhasználók arcait, azok tudta és beleegyezése nélkül, a kétes biometrikus szűrésre épülő alkalmazásnak és a kiterjedt adatgyűjtésnek aggodalmat kell keltenie.

Miközben a Giggle webhelye szerint az alkalmazás „úgy lett kialakítva, hogy a lányoknak választást, irányítást és kapcsolatot biztosítson”, úgy tűnik, hogy technológiája éppen ennek ellenkezőjét csinálja. A Giggle nem élt a lehetőséggel, hogy kommentálja a The Verge értesüléseit.

(Forrás: TheVerge Képek: Giggle, Pikrepo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.