A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut

2024 / 05 / 15 / Bobák Áron
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.

Egy nappal azután, hogy az OpenAI lerántotta a leplet a ChatGPT legújabb változatáról, a Google is megtartotta a szokásos fejlesztői konferenciáját, ahol azonnal sikerült rákontrázniuk a konkurencia bejelentésére. Az idei I/O konferencia leglátványosabb újdonsága egyértelműen a Project Astra névre keresztelt AI-asszisztens volt, ami a Google legnagyobb tudású nagy nyelvi modelljének, a Gemini Ultrának a képességeit aknázza ki, nem is akárhogyan.

A Project Astra egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy a ma használt chatbotoktól eltérően teljesen elkanyarodik az írott szóban való kommunikációtól, ehelyett nagyjából úgy társaloghatunk vele, mintha egy végtelen tudású ismerősünkkel videochatelnénk, aki a telefon kamerája által közvetített kép alapján bármilyen kérdést képes megválaszolni: hogy hívják a hangfalnak a felső hangszóróját? Hol tartózkodunk a város látképe alapján? Mit csinál a programkódnak az a része, ami a számítógép képernyőjén látható? Hol hagytuk a szemüvegünket? A Project Astra egy valódi asszisztenshez hasonlóan ilyen és ehhez hasonló kérdésekre tud válaszolni, és mivel meg is jegyzi a látottakat, így visszamenőlegesen is feltehetünk neki kérdéseket (lásd az asztalon felejtett szemüveget).

A koncepció nagy vonalakban hasonlít ahhoz, amit az OpenAI a hétfőn bemutatott GPT-4o-val igyekszik elérni, annyiban legalábbis mindenképpen, hogy a két cég gyakorlatilag egyidőben döntött úgy, hogy ideje elmozdulni attól, ahogy manapság kommunikálunk a chatbotokkal. Ezt a trendet Demis Hassabis, a Google Deepmind vezére is megerősítette, aki a Wired beszámolója alapján egy a bemutató előtt adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az írott szövegekre támaszkodó chatbotok csak egy átmeneti időszakot jelképeznek az olyan AI-asszisztensek felé vezető úton, amelyek már jóval szofisztikáltabbak, ezáltal pedig hasznosabbak is lesznek.

Bár a Project Astra egyelőre bevallottan fejlesztési fázisban van, így a Google egyelőre konkrét dátumot sem jelölt meg arra, hogy mikor válik nyilvánosan is elérhetővé, de annyi biztos, hogy ha a fejlesztőknek sikerül elérniük, hogy az AI-asszisztens a valóságban is ugyanolyan gördülékenyen működjön, mint a most látott demóban, akkor megvan benne a potenciál, hogy teljesen átformálja, ahogy jelenleg a chatbotokat használjuk. Pláne úgy, hogy a Google elképzelései szerint ez a mesterséges intelligencia már nem is kizárólag a telefonunkon fog működni, hanem okosszemüvegekbe lesz integrálva, ami sokkal intuitívabb használatot tesz lehetővé.

Ezzel az elképzeléssel az egyetlen probléma, hogy bár okosszemüvegből ma már számtalan változat létezik, olyan, az egykori Google Glass-hoz hasonló készülék egyelőre nem igazán van, ami alkalmas lenne a demóban bemutatott hétköznapi használatra. A Google 2015-ben állította le a futurisztikus okosszemüveg eredeti verziójának a gyártását, tavaly tavasszal pedig a némileg továbbfejlesztett, kifejezetten ipari felhasználására szánt Enterprise Edition forgalmazását is leállították. Hassabis ugyanakkor azt is elárulta, hogy a Google jelenleg is több prototípust tesztel, így nem kizárt, hogy a jövőben ők maguk állnak elő egy olyan okosszemüveggel, amivel a chatbotot is lehet majd használni.

(Borítókép: Christoph Dernbach/picture alliance via Getty Images)

A ChatGPT legújabb változata szinte már emberibben beszélget velünk, mint egy valódi ember Az OpenAI hétfőn mutatta be a népszerű chatbot legújabb verzióját, amelynek nem csak a kommunikációs képességei fejlődtek sokat, de a képeket és videókat is jobban képes értelmezni, mint az elődjei.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.