A Google feladta Toronto-okosváros terveit, a koronavírus és a digitális szkepszis miatt

2020 / 05 / 09 / Justin Viktor
A Google feladta Toronto-okosváros terveit, a koronavírus és a digitális szkepszis miatt
A koronavírus járvány az intelligens város projekteket is elérte, és az evolúciós szelekció itt is dolgozik: a más alapbetegségekkel küzdő projektek sem élik túl. A Google testvérvállalata a Sidewalk Labs a koronavírus világjárvány okozta komplikációkra hivatkozva feladta tervét, hogy intelligens várost építsenek a kanadai Torontoban.

Toronto IoT City

A cég több éve törekedett arra, hogy Torontoban elsőként hozzanak létre internetre kapcsolt, digitális várost. Dan Doctoroff vezérigazgató a "példa nélkül álló gazdasági bizonytalanságot" hibáztatta a terv kényszerű feladásáért. A projektet végül ráadásul ellentmondásosnak bizonyult, és a Sidewalk Labs rákényszerült, hogy mérsékelje ambícióit.

Blogbejegyzésben Doctoroff így nyilatkozott: "Mivel a példátlan gazdasági bizonytalanság a világ minden táját sújtja, a torontoi ingatlanpiacon túl nehéz lett volna a Waterfront Torontoval együtt kifejlesztett, befogadó, fenntartható közösség megteremtését célzó, 12 hektáros projektet pénzügyi szempontból anélkül életképessé tenni, hogy a terv lényeges részeit feláldoznánk. Úgy gondolom, hogy az elmúlt két és fél év során kifejlesztett ötleteink jelentős hozzájárulást jelentenek a nagyvárosi problémák megoldásához, különösen a megfizethetőség és a fenntarthatóság területén."

Az elképzelés szerint a várost elárasztották volna új technológiával, az autonóm autóktól kezdve az innovatív hulladékgyűjtési módokig, több száz érzékelővel, melyek adatokat gyűjtöttek volna a levegő minőségéről és az emberek mozgásáról.

Tech pour Tech

Az épületek fenntarthatóak lehettek volna és radikális új módszerekkel építették volna őket, a bicikliutakat pedig fűtéssel látták volna el. Néhányan azonban megkérdőjelezték, hogy a Sidewalk Labs hogyan nyerte el a beruházási szerződést, és amikor kiderült, hogy a cég sokkal nagyobb méretű beruházást tervez, mint az eredeti bejelentésben szerepelt, felállt egy olyan lobbicsoport, amely ellenezte a terveket, és feltette a kérdést: 

“Miért akarnak bennünket "laboratóriumi patkányokként" kezelni egy digitális kísérletben?”

Végül a tervek ellenőrzésére egy független testületet állítottak fel, és jelentésükben az okosváros koncepció néhány ötletét "technológia a technológia kedvéért" megoldásnak minősítette, és potenciálisan szükségtelennek ítélte. 

Leskálázva

Bár a Sidewalk Labs végül ideiglenesen zöld lámpát kapott a terv folytatásához, ám a projekt területét jelentősen korlátozták, 190 hektárról 12 hektárra. Azt is kikötötték, hogy az érzékelőkből összegyűjtött adatoknak köztulajdont kell képezniük. Stephen Diamond a szervezet fejlesztésének felügyeletére felállított Waterfront Toronto testület elnöke, a Sidewalk bejelentésére reagálva azt mondta: 

"Noha ez nem az az eredmény, amiben reménykedtünk, a Waterfront Toronto köszönetet mond, és elismerését fejezi ki a Sidewalk Labsnek a nagyszerű tervekért, erőfeszítéséért és sok kötelezettségvállalásáért, amelyeket mind a társaság, mind alkalmazottai Toronto jövője érdekében vállaltak.

"A tópart kiváló lehetőséget ad arra, hogy innovatív megoldásokat keressünk a megfizethető lakhatás, a megnövelt mobilitás, az éghajlatváltozás és számos más városi kihívás kezelésére, amelyekkel Torontónak - és a világ minden egyéb városának is - foglalkozni kell a növekedés és siker érdekében" - tette hozzá Dan Doctoroff, aki azt is elmondta, hogy a cég folytatja a startup vállalkozásokba történő beruházásokat, amelyek sok mindennel foglalkoznak a robotbútoroktól a digitális áramig.

"Folytatjuk a mérnöki fejlesztőmunkát például a tömegesen gyártható fa-anyagú építőelemek területén is, amely javíthatja a házak megfizethetőségét."

(Forrás: BBC Képek: Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.