A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is

2023 / 11 / 29 / Bodnár Barna
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.

A Google a Fervo startup céggel együttműködve valósította meg két adatközpontjának megújuló energiával való ellátását, áll a The Verge cikkében. A geotermikus energia hasznosítására újgenerációs technológiát kifejlesztő Fervo más módszert alkalmaz, mint a hagyományos geotermikus erőművek, ebből adódik az is, hogy a szóban forgó projekt viszonylag kis léptékű, az erőmű csupán 3,5 MW teljesítmény előállítására képes. Viszonyításképpen egy megawatt nagyjából 750 háztartás energiaigényének kielégítésére elegendő. A berendezés úgy működik, hogy a helyi hálózatba táplálja az áramot, ami pedig a Google két Las Vegas, illetve Reno mellett lévő adatközpontját látja el energiával.

Ahhoz, hogy a Google tartani tudja magát korábbi tervéhez, miszerint 2030-ra teljes mértékben szén-dioxid-kibocsátás-mentes villamos energiával működik majd, több tiszta energiaforrást kell üzembe helyeznie. A geotermikus energia nagy előnye, hogy nem függ annyira az időjárástól, mint a többi megújuló, így ideális energiaforrás marad akkor is, ha a szél- és napenergia nem képes elég áramot termelni.


Fotó: Google

A jelenlegi projektet 2021-ben kezdte a Google, a vállalat akkor úgy jelentette be a kezdeményezést, mint a "a világ első vállalati megállapodása egy újgenerációs geotermikus energiaprojekt fejlesztésére". A Föld belsejéből származó hőt kihasználó technológia valóban nem egy átlagos geotermikus erőmű. A legfőbb különbség, hogy míg a hagyományos megoldások során természetes tározókból szívják fel a forró termálvizet, hogy gőzt termeljenek, a Fervo ezt a mélyben lévő folyadék nélkül is képes végrehajtani. A cég ezt úgy éri el, hogy több mint két kilométeres mélységben két, vízszintesen fúrt kúton keresztül hideg vizet nyom a forró kőzetrétegek közé a repedéseken keresztül, ez felmelegíti a folyadékot, a felszínen pedig gőz keletkezik. Mivel ez egy zárt rendszer, a vizet újra és újra képesek felhasználni - ami fontos szempont egy olyan aszályra hajlamos régióban, mint Nevada. A Fervo a két kút belsejébe száloptikai kábeleket is telepített, hogy valós idejű adatokat gyűjtsön a víz áramlásáról, a hőmérsékletről és a geotermikus rendszer teljesítményéről. Ezek az olaj- és gáziparból átvett módszerek, amelyekkel olyan energiaforrásokat is ki lehet aknázni, amelyek egyébként elérhetetlenek lennének.

A szél- és naperőművekkel ellentétben, amelyek teljesítménye nagyban függ az időjárástól és a napszaktól, a geotermikus erőművek egyenletesebben tudnak áramot termelni. Ez az egyik oka annak, hogy a Google még több hasonló projektet szeretne megvalósítani. Szeptemberben például a Project InnerSpace nonprofit szervezettel való együttműködést jelentették be, amelynek célja egy globális geotermikus erőforrás-térképező és -értékelő eszköz kifejlesztése.

(Borítókép: Google)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.