A haverjai előtt akart felvágni az amerikai hadititkokat kiszivárogtató huszonegy éves katona

2023 / 04 / 15 / Pőcze Balázs
A haverjai előtt akart felvágni az amerikai hadititkokat kiszivárogtató huszonegy éves katona
Több száz titkos, az amerikai hadseregtől származó dokumentum keringett az interneten több mint egy hónapon át. A Szövetségi Nyomozóiroda most elfogta a férfit, akit a szivárogtatással vádolnak.

Az orosz-ukrán háborúval és Kínával kapcsolatos, magas rangú katonai tisztviselők tájékoztatására szolgáló dokumentumokból korábban kiderült, hogy Amerika mennyire mélyen lát bele az orosz hadseregbe, hogyan értékelik a háború alakulását, míg Kína esetében arra is fény derült, hogy az USA tudja, hogy az ország jóváhagyta Oroszország fegyveres megsegítését. A Discord nevű, elsősorban videojátékosok által használt platformról terjedő dokumentumokat bizonyos esetekben ráadásul átalakították, módosították, így az Egyesült Államok hadserege és hírszerzése mellett a szövetségeseknél is zavart és felháborodást szült a kiszivárgásuk.

Csütörtökön egyre több helyen írtak arról, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda megtalálhatta az elkövetőt,

estére pedig a The Washington Post már arról számolt be, hogy a hatóságok letartóztattak egy huszonéves katonát. Jack Teixeira őrvezető a Massachusetts állami Légi Nemzeti Gárdában szolgált, ugyan alacsony beosztásban, IT-munkakörben, de így is hozzáfért a Védelmi minisztérium titkos információkat tartalmazó hálózatához. Egy barátja szerint a "fiatal, rasszista fegyvermegszállott" a Discordon szerzett ismerősei előtt akarhatott felvágni; Thug Shaker Central nevű csoportjukban húsz-harminc fiatal férfi és tinédzser gyűlt össze, hogy fegyverekről, rasszista mémekről és videojátékokról társalogjanak.

Merrick Garland főügyész szerint "incidens nélkül" tartóztatták le Teixeirát, akit titkos nemzetvédelmi információk jogosulatlan megszerzésével, tárolásával és továbbításával vádolnak. Biden elnök ugyan azt nyilatkozta, hogy nem gondolja, hogy súlyos következményei volnának a szivárgásnak, de a katona így is éveket tölthet börtönben - a politikusok pedig egyre-másra ígérik és követelik a titkos információkhoz hozzáférők körének felülvizsgálatát.

(Borítókép: Rendőrök várakoznak Jack Teixaira dightoni háza előtt, ahol csütörtökön letartóztatták az államtitkok kiszivárogtatásával vádolt férfit, Fotó: Kylie Cooper for The Washington Post via Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.