A headset, ami „röntgenlátást” biztosít

2023 / 03 / 01 / Felkai Ádám
A headset, ami „röntgenlátást” biztosít
Ezzel az eszközzel mindig mindent megtalálhatunk, ami meglepő területen jöhet igazán jól.

A valódi röntgenlátással sok a gond – a technológia megvalósíthatósága mellett az sem elhanyagolható körülmény, hogy egy ilyen szemüveg némileg növelné a daganatos betegséggel küzdők számát. A rangos Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói így kifejlesztették a második legjobb dolgot: egy headsetet, amely AR-technológiával kombinálva biztosít kvázi „röntgenlátást”.

Az X-AR (az X az X-ray, tehát röntgen szóra utal, az AR pedig a kiterjesztett valóságra, épp ezért nem úgy ejtjük, mint ahogy az magyarul első olvasatra talán adná magát) névre keresztelt headset számítógépes látást és vezeték nélküli érzékelést használ a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkékkel ellátott elemek megtalálásához – magyarán először ezeket a tárgyakat meg kell jelölni. Az RF jelek áthatolnak az olyan anyagokon, mint például a karton, a műanyag és a fa, így a rendszer érzékeli ezen anyagok mögött a rejtett tárgyakat. Az X-AR elvezeti a felhasználót a rejtett elemhez, amely átlátszó gömbként jelenik meg a kiterjesztett valóság felületén. Miután a felhasználó megtalálta az elemet, a headset azt is ellenőrzi, hogy a megfelelő tárgyat vették-e fel.

A rendszer SAR-t (szintetikus apertúra radar – itt sajnos tényleg nem a legszerencsésebb nyelvünk szempontjából a rövidítés) használ, hogy különböző nézőpontokból végezzen méréseket, miközben a felhasználó a helyiségben mozog, majd ezeket a méréseket kombinálja az RFID-címkével korábban megjelölt objektum helyének a meghatározásához.

Mint látható tehát, az X-AR eszközzel csak a már megjelölt tárgyakat lehet megtalálni, vagyis mondjuk a katonai felhasználás nem jön szóba. Békésebb területeken azonban a headset igen hasznos lehet – ilyen terület mondjuk a logisztika: a raktári dolgozók számára például jól jöhet ahhoz, hogy a zsúfolt polcokon, a gyártólétesítményekben megtalálják a megfelelő alkatrészeket az összeszereléshez, vagy a rendelés pontos tételének azonosításához, amikor sok hasonló tárgy van ugyanabban a konténerben. A tesztelés során az X-AR átlagosan 9,8 centiméteres pontossággal tudta lokalizálni a rejtett elemeket, és 96%-os pontossággal ellenőrizte, hogy a felhasználók a megfelelő elemet vették-e fel.

(Forrás, kép: MIT)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.