A headset, ami „röntgenlátást” biztosít

2023 / 03 / 01 / Felkai Ádám
A headset, ami „röntgenlátást” biztosít
Ezzel az eszközzel mindig mindent megtalálhatunk, ami meglepő területen jöhet igazán jól.

A valódi röntgenlátással sok a gond – a technológia megvalósíthatósága mellett az sem elhanyagolható körülmény, hogy egy ilyen szemüveg némileg növelné a daganatos betegséggel küzdők számát. A rangos Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói így kifejlesztették a második legjobb dolgot: egy headsetet, amely AR-technológiával kombinálva biztosít kvázi „röntgenlátást”.

Az X-AR (az X az X-ray, tehát röntgen szóra utal, az AR pedig a kiterjesztett valóságra, épp ezért nem úgy ejtjük, mint ahogy az magyarul első olvasatra talán adná magát) névre keresztelt headset számítógépes látást és vezeték nélküli érzékelést használ a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkékkel ellátott elemek megtalálásához – magyarán először ezeket a tárgyakat meg kell jelölni. Az RF jelek áthatolnak az olyan anyagokon, mint például a karton, a műanyag és a fa, így a rendszer érzékeli ezen anyagok mögött a rejtett tárgyakat. Az X-AR elvezeti a felhasználót a rejtett elemhez, amely átlátszó gömbként jelenik meg a kiterjesztett valóság felületén. Miután a felhasználó megtalálta az elemet, a headset azt is ellenőrzi, hogy a megfelelő tárgyat vették-e fel.

A rendszer SAR-t (szintetikus apertúra radar – itt sajnos tényleg nem a legszerencsésebb nyelvünk szempontjából a rövidítés) használ, hogy különböző nézőpontokból végezzen méréseket, miközben a felhasználó a helyiségben mozog, majd ezeket a méréseket kombinálja az RFID-címkével korábban megjelölt objektum helyének a meghatározásához.

Mint látható tehát, az X-AR eszközzel csak a már megjelölt tárgyakat lehet megtalálni, vagyis mondjuk a katonai felhasználás nem jön szóba. Békésebb területeken azonban a headset igen hasznos lehet – ilyen terület mondjuk a logisztika: a raktári dolgozók számára például jól jöhet ahhoz, hogy a zsúfolt polcokon, a gyártólétesítményekben megtalálják a megfelelő alkatrészeket az összeszereléshez, vagy a rendelés pontos tételének azonosításához, amikor sok hasonló tárgy van ugyanabban a konténerben. A tesztelés során az X-AR átlagosan 9,8 centiméteres pontossággal tudta lokalizálni a rejtett elemeket, és 96%-os pontossággal ellenőrizte, hogy a felhasználók a megfelelő elemet vették-e fel.

(Forrás, kép: MIT)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.