A hidegfúziós repülő Londonból New Yorkba nyolcvan perc alatt szállítaná az utasokat 2022 / 10 / 06 / Felkai Ádám

A spanyol dizájner, Oscar Viñals mert nagyot álmodni – megalkotott egy koncepciót egy olyan repülőgépről, amely lényegében a Concorde-ot kelti életre, ám ezúttal környezetbarát módon. Akit részletesebben is érdekel az elképzelés, az itt tudhat meg többet erről.  A gép neve Hyper Sting, és nem csak kétszer olyan gyorsan tenné meg a London-New York távolságot, mint a Concorde (2 óra és 53 perc helyett mindössze 80 perc alatt), de ráadásul méretében is a duplája lenne ez utóbbinak. Ennek megfelelően 130-170 utas szállítására is képes lenne. A Hyper Sting a neve ellenére nem repülne hiperszonikus sebességgel (ami legalább a hangsebesség ötszörösét jelenti) – ehelyett mindössze „csak” 3,5 Mach-hal haladna. A gép nagyjából 100 méter hosszú lenne, a szárnyfesztávolsága pedig 51,4 méter és 20 km-es magasságig lenne üzemeltethető. Természetesen az elképzelést több kritika is érte, ezek közül kiemelkedik az üzemeltetés költségének a kérdése, különösen, hogy végső soron ez vezetett a Concorde eltűnéséhez is. Mint azt az Interesting Engineering cikke írja a Concorde kapcsán: „A repülőgép hihetetlenül drága volt – a fogyasztók, a környezet és a légitársaságok számára egyaránt, így nem volt praktikus választás. Csak a gazdagok és híresek engedhették meg maguknak, hogy Concorde-on repüljenek, és csak az Air France és a British Airways rendelkezett Concorde-dal a flottájában.” Ezeket a problémákat Viñals is elismeri, de szerinte ezeken úrrá lehet lenni a közeljövő innovatív megoldásaival, például a hidegfúziós reaktorral. Mivel ez a technológia sem döngeti épp a jelen kapuját türelmetlenül, ezért ha másban nem, a dizájnernek abban kétségtelenül igaza van, hogy ilyen gépre 2030 előtt kár számítani. Utána pedig, ki tudja? Ha más nem is, a hasonló látványos elképzelések talán életben tartják azt az álmot, ami annak idején elvezetett a Concorde-hoz is. (Forrás: The Points Guy) Kép: Oscar Viñals
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.