A Hold déli sarkán nagy kihívások várnak az űrhajósokra

2022 / 12 / 03 / Bobák Zsófia
A Hold déli sarkán nagy kihívások várnak az űrhajósokra
Két program is indult, ami már az Artemis III küldetésre való felkészülést segíti.

A JETT3 (Joint Extravehicular Activity and Human Surface Mobility Program Test Team) és a D-RATS (Desert Research and Technology Studies) programok azokra a leendő emberes holdi küldetésekre való felkészülést segítik elő, amelyek során az űrhajósok a múltbeli Apollo-program misszióinak időtartamánál jóval hosszabb távra rendezkednek majd be a Holdon, emiatt a szükséges feltételek (űrruha, szállítójármű és lakóegység) megléte és megfelelő működésének biztosítása alapvető fontosságú a missziók sikeréhez.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az arizonai sivatagban már októberben lezajlottak az első tesztek, amelynek során a Hold déli sarkának sajátos fényviszonyait imitáló környezetben, esti "űrsétákon" gyakoroltak a résztvevők, akik nyomás alá helyezett űrruhákat modellező szkafandereket viseltek. Emellett egy holdautót, vagyis rovert is kipróbáltak, ami, ellentétben az első holdjáró járművel, immár fedett kabinnal nyújt nagyobb védelmet az asztronauták számára.

A sivatagi tesztelésről videó bemutatja, hogyan gyakorolták az eszközök kezelését és az "űrruhában" való sétát a projekt résztvevői az emberes Artemis-missziók eddigi legnagyobb próbáján.

(Fotó: NASA)

A NASA javában készülődik a Holdra, előkapták a garázsból az "űrlakóautót" is Az amerikai űrügynökség várhatóan a 2025 környékén induló Artemis-3 küldetés keretében küld majd újra asztronautákat az égitest felszínére, a holdmissziókra készülődve pedig októberben két szimulációsorozatot is elvégeztek az arizonai sivatagban.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.