A Huawei megmutatta, hogyan lesznek újra eladhatók a telefonjaik Európában

2019 / 11 / 13 / Bobák Áron
A Huawei megmutatta, hogyan lesznek újra eladhatók a telefonjaik Európában
Fejleszt is saját operációs rendszert a Huawei, meg nem is.

Azoknak, akik szeretik a Huawei telefonjait, biztos feltűnt, hogy a nagy csinnadratta helyett a legutóbbi csúcstelefonjukat, a Mate 30-at gyakorlatilag eltitkolták, legalábbis sokkal kevesebb volt a rivaldafény. Ennek megvolt a maga oka, hiszen a Google éppen a bemutató előtt néhány héttel jelentette be, hogy az amerikai kormány kereskedelmi embargója miatt a szolgáltatásaik (mint a Gmail, a Chrome és a Google Play) nem lehetnek rajta a Huawei Mate 30-on, ami az Androidból is csak a nyílt forráskódú változatot használhatja. Emiatt a csúcskészüléket Európában egyelőre nem is hozták forgalomba. Azóta megy a találgatás, hogy mit lép erre a kínai gyártó, akik most a magyar újságíróknak is prezentálták az akciótervet.

A válasz: HMS

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Huawei válasza egy önálló operációs rendszer lesz, végül nem teljesen ez történt: a gyártó megtartja az Androidot, de egy teljesen önálló ökoszisztémát épít rá HMS, azaz Huawei Mobile Services néven. Ez magában foglalja nem csak a különböző alkalmazásokat, de a segítségével megkerülhetők a Google API-jai, ami nélkül sem az alkalmazáson belüli vásárlások, sem a helymeghatározás, sem más, a fejlesztőknek rendkívül fontos funkciók nem használhatók.


Huawei Mobile Services

A Huawei ezzel látszólag ügyesen elkerülte, hogy a Windows Mobile/Windows Phone sorsára jusson, aminek a sírját végső soron a fejlesztők ásták meg azzal, hogy még egészen alapvető alkalmazásokat sem mindig írtak meg a Microsoft operációs rendszerére. Bár a HMS-nél szintén szükség van a fejlesztők együttműködésére, de egy Android alapú rendszer esetében ez sokkal kisebb változtatásokkal jár, ergo gyorsabban megoldható.

A Huaweinek ez persze csak a B-terv, ami továbbra sem nyújtana megoldást arra a problémára, hogy nem telepíthetik a telefonjukra a Google alkalmazásait. Igaz, a prezentáció alapján a kínaiak hosszú távon inkább arra vágynak, hogy erre ne is legyen szükség, hanem a felhasználók inkább az ő alkalmazásaikat használják. A Huawei az elmúlt időszakban egy sor újdonságot mutatott be, a saját böngészőn, alkalmazásbolton és tárhelyszolgáltatáson kívül van már saját személyi asszisztensük, a Spotifyhoz hasonló zenestreaming-szolgáltatásuk, az Apple Wallethez hasonló pénztárcájuk, a videóstreaming-szolgáltatásukhoz pedig a Disneyt is sikerült megnyerniük partnernek.


Huawei Mate 30 Pro

Szóval lehetséges, hogy végül a Google-nek lesz igaza, akik már nyáron figyelmeztették az amerikai kormányt, hogy a nagy hadakozásnak nem csak a Huawei lehet az egyetlen vesztese (még ha nem is feltétlenül abból az okból, amire ők gondoltak). Mert bár az nem kérdés, hogy a kínai gyártó ma még szívesen visszatérne a Google-höz, ha az emberek rákattannak a Huawei megoldásaira, azzal komoly szeletet hasíthatnak ki a nyugati cégek tortájából. Azt már most leszögezték, hogy bármi is történik, a HMS fejlesztését nem fogják félbehagyni.

(Fotó: Getty, Huawei)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Elon Musk cége januárban ültette be az első páciensbe az implantátumot, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.