A hullámenergiát is lehetséges a nap-, és szélenergia hatékonyságával hasznosítani egy amerikai cég szerint

2022 / 11 / 24 / Bobák Zsófia
A hullámenergiát is lehetséges a nap-, és szélenergia hatékonyságával hasznosítani egy amerikai cég szerint
A platform a többirányú hullámmozgás kiaknázásával egyszerű, de hatásos módon generál áramot.

Az Oscilla Power Triton WEC nevű eszköze, amelyet tavaly kezdtek el tesztelni Hawaii partjainál, egyike lehet azoknak a platformoknak, amelyek egy egyelőre viszonylag kihasználatlan megújuló energiaforrásból biztosítják az energiaellátást az emberek számára. A hullámenergiát hasznosító szerkezet az óceánok vizének folytonos mozgását aknázza ki, méghozzá a többi megoldásnál hatékonyabban, ugyanis nem csak a hullámok lefelé és felfelé irányuló mozgását, hanem az oldalirányú vagy mélységi hullámok erejét is át tudja konvertálni.

A két részből álló platform egyszerűen működik: az alsó gyűrű, ami a felső, lebegő részhez három kábellel csatlakozik, a hullámok hatására mozgásba lendül és a felső egységben elhelyezett hajtásláncokat működteti, vagyis előre-hátra hajtja a dobot, így generálja az áramot. A felső részt horgonyok tartják a helyén, de ezeket könnyű eltávolítani és így bármikor odébb szállítható az eszköz, valamint a rendeltetési helyére való vontatás és elhelyezés is bármilyen kisméretű vízi járművel megoldható a gyártócég szerint, vagyis nem igényel speciális megoldásokat az üzembe helyezése.

A Triton 100 kW energiát termel, ami az Oscilla Power technológiai vezetőjének, Tim Mundonnak elmondása szerint akár 25 otthon energiaellátását is fedezni tudja. A platformot ennélfogva nem teljes városok energiaszükségletének kielégítéséhez, hanem kisebb, kevesebbet fogyasztó közösségek, a hagyományos energiaellátó rendszerektől távoli települések ellátásához használják majd elsősorban. A Tritonokból egy nagyobb összekapcsolt rendszert is ki lehet alakítani szükséges esetén, így növelhető a kapacitása, ami akár a napelemes, vagy szélerőműves megoldások hatékonyságával is versenyezhet, a felhasznált terület méretét és a megtermelt áram mennyiségét tekintve. Az eszköz a Time magazin 2022 legjobb találmányait szemléző listájára is felkerült.

(Fotó: Oscilla Power)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.