A hullámenergiát is lehetséges a nap-, és szélenergia hatékonyságával hasznosítani egy amerikai cég szerint

2022 / 11 / 24 / Bobák Zsófia
A hullámenergiát is lehetséges a nap-, és szélenergia hatékonyságával hasznosítani egy amerikai cég szerint
A platform a többirányú hullámmozgás kiaknázásával egyszerű, de hatásos módon generál áramot.

Az Oscilla Power Triton WEC nevű eszköze, amelyet tavaly kezdtek el tesztelni Hawaii partjainál, egyike lehet azoknak a platformoknak, amelyek egy egyelőre viszonylag kihasználatlan megújuló energiaforrásból biztosítják az energiaellátást az emberek számára. A hullámenergiát hasznosító szerkezet az óceánok vizének folytonos mozgását aknázza ki, méghozzá a többi megoldásnál hatékonyabban, ugyanis nem csak a hullámok lefelé és felfelé irányuló mozgását, hanem az oldalirányú vagy mélységi hullámok erejét is át tudja konvertálni.

A két részből álló platform egyszerűen működik: az alsó gyűrű, ami a felső, lebegő részhez három kábellel csatlakozik, a hullámok hatására mozgásba lendül és a felső egységben elhelyezett hajtásláncokat működteti, vagyis előre-hátra hajtja a dobot, így generálja az áramot. A felső részt horgonyok tartják a helyén, de ezeket könnyű eltávolítani és így bármikor odébb szállítható az eszköz, valamint a rendeltetési helyére való vontatás és elhelyezés is bármilyen kisméretű vízi járművel megoldható a gyártócég szerint, vagyis nem igényel speciális megoldásokat az üzembe helyezése.

A Triton 100 kW energiát termel, ami az Oscilla Power technológiai vezetőjének, Tim Mundonnak elmondása szerint akár 25 otthon energiaellátását is fedezni tudja. A platformot ennélfogva nem teljes városok energiaszükségletének kielégítéséhez, hanem kisebb, kevesebbet fogyasztó közösségek, a hagyományos energiaellátó rendszerektől távoli települések ellátásához használják majd elsősorban. A Tritonokból egy nagyobb összekapcsolt rendszert is ki lehet alakítani szükséges esetén, így növelhető a kapacitása, ami akár a napelemes, vagy szélerőműves megoldások hatékonyságával is versenyezhet, a felhasznált terület méretét és a megtermelt áram mennyiségét tekintve. Az eszköz a Time magazin 2022 legjobb találmányait szemléző listájára is felkerült.

(Fotó: Oscilla Power)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.