A hullámkartonból készült guruló laboratórium lehet az elektromos járművek jövőjének előfutára

2022 / 10 / 02 / Bobák Zsófia
A hullámkartonból készült guruló laboratórium lehet az elektromos járművek jövőjének előfutára
Az autó, ami soha nem fog tömeggyártásra kerülni, tesztalanyként szolgál egy újfajta járműkoncepció kialakításához, amelyben a külsőt nem az áramvonalas forma határozza meg.

A Citroën Oli koncepcióautója a most bemutatott formájában soha nem kerül majd a vásárlókhoz, mivel a járművet csak a különböző fenntartható és innovatív megoldások próbájára szánja a gyártó, de a tesztpéldány így is számos olyan újdonságot képvisel, ami eddig nem volt igazán jellemző az elektromos autókra: a formatervezés során például nem a légellenállás minimalizálása volt a legfontosabb prioritás, hanem a más típusú energiafogyasztási aspektusok optimalizálása. A különleges szélvédő alakot is ez indokolja, mivel a vertikális pozíció csökkenti a napsugárzás miatti felmelegedést és akár 17%-kal redukálja a légkondi használatot a cég leírása szerint.

A városi használatra szánt autó esetében pedig a nagysebességű haladás egyébként sem jelentős tényező, mivel a maximális sebességet 110 km/h-ban határozták meg, a 40 kWh akkumulátor így körülbelül 400 kilométeres hatótávot biztosít a járműnek egy feltöltéssel. Az anyaghasználatban szintén kiemelt szerepet kapott a minél egyszerűbb, könnyebb és kompaktabb szerkezet megalkotása, emiatt a karosszéria hullámkartonból készült, amit üvegszálas anyaggal és speciális gyantával erősítettek meg. A kompozitból készült tető olyan ellenálló, hogy nyugodtan rá is lehet állni, annak ellenére, hogy a konstrukció az acélból előállított verziók tömegének mindössze felét teszi ki.

A Citroën az Oli kialakítását úgy tervezte meg, hogy alkalmas legyen az úgynevezett V2G, Vehicle to Grid töltésre, vagyis a fel nem használt energiát vissza tudja táplálni a rendszerbe, ha szükséges, így akár pénzt is tud keresni a tulajdonosoknak, amennyiben a napelemek által megtermelt energiát értékesíti a szolgáltatóknak, amennyiben van erre lehetőség. A koncepcióautó ezekkel és számos más újítással demonstrálja, hogy mi jöhet az elektromos autózás következő éveiben, a Citroën pedig a későbbi verziók megtervezéséhez használja majd a kísérleti példány tesztelésével szerzett tapasztalatokat.

(Fotó: Citroën)

Futurisztikus akkumulátoros-üzemanyagcellás hibridet mutatott be a Renault A Toyota, a Hyundai, a BMW és a Land Rover után újabb nagy autógyártó fordul a hidrogénes hajtás felé, ám a Renault Scenic Vision nem csak emiatt lett érdekes koncepció.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.