A Hyundai elkezdte fejleszteni a saját holdjáróját

2023 / 04 / 26 / Bodnár Barna
A Hyundai elkezdte fejleszteni a saját holdjáróját
A Hyundai Motor Group több koreai kutatóintézettel közösen egy napelemes, önjáró holdkutató rovert fejleszt, amely 70 kilogrammnyi tudományos műszert és felszerelést tud majd szállítani.

"A rover fejlesztésével túllépünk a szárazföldi, tengeri és légi közlekedésen, hogy terjeszkedjünk az űrbeli mobilitás felé.” mondta Yong Wha Kim, ügyvezető alelnök, a Hyundai Motor és a Kia K+F tervezési és koordinációs központjának vezetője.

A holdjáró fejlesztése során a cég főként a már meglévő fejlett robotikai és autonóm vezetési technológiáit használja fel. Ilyen például a Light Detection and Ranging (magyarul fényérzékelés és hatótávolság), röviden LiDAR, egy távérzékelési módszer, amely a fényt használja impulzuslézer formában a Földtől való távolságok mérésére.

A dél-koreai vállalat egyébként nem számít újoncnak a robotika területén. A Hyundai által fejlesztett, úgynevezett "testen viselhető robotok" gyakorlatilag az emberi test kiegészítéseként működnek. Léteznek az orvosi célú, MEX elnevezésű, testre helyezhető robotok, amelyek segítik az izomgyengeségben szenvedőket és a mozgáskorlátozottakat a szabadabb mozgásban. A H-MEX például a gerincvelő-sérült betegek rehabilitációjában játszhat nagy szerepet. A beépített mozgásvezérlő rendszerrel ellátott vezeték nélküli tengelykapcsolónak köszönhetően a berendezéssel az is kerekesszék nélkül járhat, lépcsőzhet és ülhet, aki csípőtől lefelé lebénult. Jelenleg ez az eszköz a gyógyászati eszközöket ellenőrző hatóságok engedélyére vár az Egyesült Államokban és Dél-Koreában is.


A Hyundai még januárban bemutatott kampányfilmjében Park Jun-beom parasportoló/íjász látható, amint a Hyundai Medical Exoskeleton (H-MEX) segítségével képes volt felállni kerekesszékéből. (Fotó: Hyundai)

Az ipari felhasználásra készült CEX és VEX elnevezésű eszközök célja, hogy csökkentsék az izom- vagy izületi sérülések kockázatát olyan gyártási folyamatokban, ahol a dolgozók magas ismétlésszámmal végzik ugyanazt a monoton mozdulatsort. A CEX-et és a VEX-et a tervek szerint főként egyesült államokbeli gyárakban fogják alkalmazni.

A tervek szerint a Hyundai alkatrészei a holdrover alsó részén helyezkednek majd el, míg a felső rész a Hold felszínének vizsgálatára szolgáló tudományos rakományokból áll majd. A rover hőkezelési funkcióval és sugárzás elleni védelemmel is rendelkezik majd, hogy ellenálljon a Hold szélsőséges környezeti hatásainak. Miután a holdjáró alsó részét kifejlesztették, az "mobilitási platformként" szolgál majd, mivel a vállalat célja, hogy egy megbízható, univerzális szállító eszközt hozzon létre, amelynek felső részére bármilyen hasznos teher, kutatási eszköz helyezhető.

Persze mielőtt a rovert a Holdra küldenék, a fejlesztők a Hold felszínéhez hasonló környezetben teljesítményteszteket hajtanak majd végre a prototípussal, és a teszteredmények alapján további módosításokat végeznek majd a holdjárón, ha szükséges.

(Borítókép: Hyundai)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.