A jegygyűrű ellentéte hozná el a Tinder-korszak végét

2023 / 04 / 13 / Felkai Ádám
A jegygyűrű ellentéte hozná el a Tinder-korszak végét
Sokan szidják a randi appokat, és most ezen alkalmazások végét hozná el a “Világ legnagyobb társadalmi kísérlete”, a jegygyűrű szöges ellentéte: a Pear Ring.

A Tinder, illetve általában a randiappok hatásának a megítélése egy jelenleg is különböző szinteken folyó disputa része. A személyes tapasztalatok is eléggé széttartanak, ezen sorok írójának is akad olyan az ismeretségi körében, aki így találta meg élete párját, de kétségtelen tény, hogy többen több okból fogalmaznak meg kritikát akár nem is elsősorban magával az egyes alkalmazásokkal kapcsolatban, hanem hogy egyrészt az ismerkedés majdnem teljesen átkerült a kibertérbe, másrészt ezzel együtt az élet ezen területét is teljesen monetizálták a nagyvállalatok.

Természetesen azon el lehet vitatkozni, hogy a társkerés mikor vált üzletté (valószínűleg még az ősidőkben), és az is valószínű, hogy a digitalizáció mindezt csak hatékonyabbá, egyben anyagilag jobban kiaknázhatóvá tette, de az az álláspont is valószínűleg nehezen vitatható, hogy az egész így kicsit talán valóban elszemélytelenedett. (Mivel egy kiélezett vitáról van szó, annyit még hadd tegyek hozzá, hogy jómagam az életben nem próbáltam még ilyen appot azon egyszerű oknál fogva, hogy utoljára a dinoszauruszok korában ismerkedtem, amikor ezek az alkalmazások még nem léteztek, így megfelelő érvelés mellett minden álláspontra nyitott vagyok a témában.)

Akárhogy is, a digitális ismerkedésnek megjelent az alternatívája, a valóságos ismerkedés – ezzel persze mondhatnánk, hogy a kör be is zárult, de ennél azért némileg komplexebb a helyzet. Mint azt ugyanis az Interesting Engineering megírta, egy valóságos tárgy (sőt mindjárt három – de erről később) jelentheti Tinder-korszak számára a sokak által oly bőszen áhított kegyelemdöfést. Ugyanakkor az ezen tárgy mögött álló, globális(nak szánt) mozgalom lehetetlen lenne az internet nélkül.

Most pedig már ne is kerülgessük tovább a kását: ezen tárgy egy gyűrű, méghozzá nem is okos gyűrű, hanem egy teljesen egyszerű, de egységes megjelenéssel bíró ékszer, a Pear Ring. A Pear Ring a készítői szerint a világ legnagyobb szociális kísérlete, egyben a jegygyűrű ellentéte. Szálazzuk szét ezt a két állítást: a Pear Ring annyiban tényleg egy antijegygyűrű, hogy ezzel nem azt jelezzük, hogy valamiféle kapcsolatban vagyunk, hanem ennek az ellentétét: vagyis épp nyitottak vagyunk egy kapcsolatra. Mint a készítő cég fogalmaz:

“(Ez egy) kicsi, finom gyűrű, amely NAGY állítást fogalmaz meg.”

Az állítás tehát az, hogy kapcsolatot szeretnénk – azonban itt jön képbe a mögöttes mozgalom. Ahhoz hogy a gyűrű jelentése globálisan érthető legyen, el kell terjednie az üzenetnek, és annyira egyértelmű kell hogy legyen ennek a jellegzetes, zöld gyűrűnek az interpretációja, mint az arany karikagyűrűé. Jelenleg tehát ezen üzenet globális terjesztése folyik pontosan azon internet segítségével, amelyből a randi appok is kisarjadtak. A helyzet másik iróniája, hogy a cég úgy fogalmaz, sőt olyan társadalmi szerepvállalásban hisz, mint a 2010-es évek tech cégei a korabeli optimista légkörben.

Magyarán az internetkorszak egyik legtöbbet szidott rákfenéjének végzetét az interpretációjában az internetre épülő, de szögegyszerű fizikai tárgy hozná el olyan lózungok közepette, amivel jó 10 évvel ezelőtt a feltörekvő startupok CEO-i szédítették a világot. Összességében zseniális.

A cég honlapja szerint (ahová egyébként csak szinglik léphetnek be, szóval füllentettem ez ügyben, mint kiskamasz az életkorával kapcsolatban a felnőttfilmes oldalon) amúgy a cél, hogy a világon 1,2 milliárd szingli férfi és nő viselje ezt a diszkrét ékszert, így jelezve a való világban, hogy készen áll a kapcsolatra. Ha pedig ez a cél teljesül, akkor többé nem lesz szükség a randi alkalmazásokra sem.

Nem mellesleg ennyi megrendeléssel a cég is bitang jól járna: a gyűrűt ugyanis a fenti oldalon elvileg Magyarországról is megrendelhetjük, 8700 forintért pedig mindjárt három darabot is kapunk három különböző méretben, aztán az egyik csak jó lesz – már csak azért is, mert a Pear Ring számára nincs preferált ujj, bármelyik ujjunkra felhúzhatjuk. A gyűrű tulajdonosainak különböző eseményeket is szerveznek, és a kísérlet jelenleg az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Kanadában és Ausztráliában folyik, de ehhez hamarosan további országok is csatlakoznak.

Ha ez a gyűrű valóban beválik az IRL ismerkedés indexeként, úgy az tényleg nagy üzlet lehet a cég számára, a kérdés már csak az, hogy akad-e annyi bátor, a való életben ismerkedést bevállaló, a randi appokban csalódott ember, akikre egy ilyen mozgalmat lehet építeni.

(Kép: pearring.co)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.